We gebruiken het afbreekstreepje om woorden aan het eind van een regel af te breken als ze niet meer op de regel passen. Het is het kleinste streepje, dat ook als koppelteken en weglatingsstreepje wordt gebruikt.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang.
Voor het aantal woorden geldt hetzelfde als de inleiding: de vuistregel is dat tien procent van het totaal aantal woorden in de conclusie moet zitten.
Herhaal wat je eerder hebt gezegd op een subtiele wijze. Dit kan bijvoorbeeld door aan het einde van een hoofdstuk het verhaal nog eens samen te vatten of door het doel van het schrijven te herhalen. Herhaal geen zinnen, ook niet door ze om te schrijven. Dit valt op voor vrijwel iedere lezer en is afleidend.
Afbreken kan aan het einde van een lettergreep: cir-cus, be-las-ting, me-de-wer-ker, Ge-noot-schap On-ze Taal, er-ger-nis, klap-lo-per. Medeklinkers gaan zo veel mogelijk naar de volgende regel, maar beide stukken van het afgebroken woord moeten uitspreekbaar blijven en uit normale lettergrepen bestaan.
HOOFDREGEL: In samenstellingen en afleidingen kunnen we afbreken op een grens tussen de delen van de samenstelling of de afleiding; in verbogen en vervoegde vormen kunnen we afbreken op de grens tussen het grondwoord en de uitgang.
Een manier om de ik-vorm te vermijden maar wel over jezelf te spreken, is door 'de onderzoeker' te schrijven als je jezelf wil aanduiden. Hoewel dit niet fout is, kan het gekunsteld aandoen. Daarom gaat de voorkeur in dit geval uit naar de lijdende vorm.
De samenvatting is maximaal 1 A4. De samenvatting staat na het voorwoord en voor de inhoudsopgave. In de samenvatting zijn de juiste werkwoordstijden consistent gebruikt. De doelstelling staat in de samenvatting.
Een flaptekst of blurb is de samenvatting van de inhoud van een boek en wordt afgedrukt op de binnenkant van een boekomslag. De flaptekst heeft tot doel de potentiële lezer of koper een indruk te geven van de inhoud van het boek.
Je beperkt je tot de inhoud van de tekst en geeft nog geen eigen mening. Hoe lang mag die samenvatting zijn? Soms staat in de opgave hoeveel woorden je synthese mag bevatten. Een algemene stelregel is ook dat je inkort tot ongeveer 1/4de van de oorspronkelijke tekst.
Het nut van een samenvatting
Een samenvatting helpt je bij het begrijpen van moeilijke teksten en bij het voor langere tijd onthouden van informatie. Dat is handig als je je moet voorbereiden op een repetitie, bijvoorbeeld voor geschiedenis of aardrijkskunde.
Bij het maken van een samenvatting kun je gebruik maken van je onderstrepingen, aantekeningen, uittreksels of schema's. De hoofdzaken die je bijvoorbeeld hebt onder- streept of in schema gebracht geef je in je samenvatting weer, waarbij je bovendien verbanden probeert te leggen tussen de verschillende onderdelen.
De gemiddelde duur van een scriptie schrijven ligt tussen de 3 en 12 maanden, maar de meeste studenten gebruiken 1 semester. Hoe lang je precies bezig bent, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan.
Wat moet er in een inleiding van een paper? Een inleiding is gestructureerd volgens het trechterprincipe. Je schetst eerst de bredere context - de achtergrond waartegen je paper zich afspeelt - en presenteert aan het eind de structuur van jouw specifieke paper over het onderwerp.
De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.
In de samenvatting staan alleen zaken die ook in het onderzoek zelf staan. Je voegt dus niets toe. Houd je samenvatting beknopt. Beperk je tot de hoofdzaken en ga niet te veel in op details; die staan immers in het document zelf.
In je inleiding geef je algemene informatie over je onderwerp en baken je je onderwerp af zodat je lezer weet waar je onderzoek over gaat. Met die informatie beschrijf je jouw doelstelling, probleemstelling en presenteer je de hoofdvraag en deelvragen van je scriptie.
samenvatting (zn) : aperçu, excerpt, extract, hoofdlijn, overzicht, regest, resumptie, resumé, schets, synopsis, uittreksel.
Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.