Elk voorwerp is handbeschilderd en heeft op de onderkant een merkteken – een apothekersflesje met daaronder ineengestrengeld de initialen JT, Joost Thooft, eigenaar van het bedrijf in 1876. Onder het flesje staat het woord Delft met een krullende hoofdletter D. (Delft niet Delfts met S).
Wil je een vaas van Delfts blauw aanschaffen? Je koopt al Delfts blauwe vazen vanaf € 9,95. Heinen Delfts Blauw heeft allerlei verschillende vazen in het assortiment.
Delfts Blauw is het wereldberoemde aardewerk dat sinds de zestiende eeuw in Delft wordt geproduceerd. Tussen 1600 en 1800 was het aardewerk populair onder rijke families, die onderling pronkten met hun Delfts Blauwe collecties.
Voel of je met een echt stukje 17e of 18e eeuws Delfts aardewerk te maken hebt. Pak het object op en voel het gewicht. Is het zwaarder dan verwacht, zet het dan netjes terug en loop meteen door. Heb je een 'leeg melkpak' ervaring, dan zou het zomaar oud kunnen zijn.
Delfts blauw is een type faience (aardewerk) met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein.
Hoewel het eerst misschien een slechte imitatie lijkt, is de na-aperij van de Delftse pottenbakkers een succes. Deze manier van aardewerk maken was aanzienlijk goedkoper dan het laten overvaren van Chinees keramiek. Hierdoor wint het Delfts blauw terrein. Rond 1700 waren er in Delft maar liefst 33 pottenbakkerijen.
Na enige ervaring is het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen, maar de onderkant van de standring geeft het makkelijker weg. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Zie je de klei en is het een tint grijs of zelfs licht rood, dan heb je aardewerk in handen.
Als u wil weten wat uw Delfts blauwe aardewerk waard is kan u terecht bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars, Veilinghouders in roerende zaken via www.federatie-tmv.nl. Deze organisatie helpt u een taxateur te vinden die uw aardewerk kan taxeren.
Laten keuren. Een andere mogelijkheid om er zeker van te zijn wat je koopt, is het inschakelen van een taxateur. De Federatie TMV heeft gecertificeerde taxateurs, makelaars en veilinghouders. Als je zo'n gecertificeerde taxateur inhuurt, dan kost dat je misschien wel geld, maar dan weet je wel zeker wat je koopt.
Vazen en glasobjecten van waarde zijn vaak te herkennen aan een zeer goede afwerking bijvoorbeeld een afgeslepen onderkant eventueel voorzien van een signatuur. Een glazen vaas of object van 60 jaar oud kan eruit zien alsof deze gisteren is gefabriceerd.
De kleuren variëren van sterk helderblauw tot zachte violet en grijsachtig. De contouren, of 'trek', zijn aangezet met donkerblauw, zwart of licht roodpaars. Zelfs nu nog kunnen we met behulp van de schaduw van de blauwe versiering en de contouren een stuk Delfts aardewerk dateren.
Zelfs bakkerijen van toen zijn nu nog actief! Hoewel er lang niet meer zoveel pottenbakkers zijn, is Delfts blauw nog altijd 'typisch Hollands' en daarom erg geliefd.
delfts blauw {het}
delftware {znw.}
Voor elke bloem is er een mooie Delfts blauwe bloemenvaas. Tulpen, rozen, narcis, de hyacint en de anjer zijn maar een paar van Nederlandse bekendste bloemen.
In het algemeen is het zo dat een beeldje met een ouder handelsmerk een hogere waarde heeft. Behalve het handelsmerk op de onderkant van het beeldje, kun je daar ook een nummer vinden. Dit nummer correspondeert met de naam van het beeldje. Nummers die niet langer in productie zijn, zijn natuurlijk het meest waard.
Voor een betrouwbare en gratis schatting van antiek doet u best een beroep op een expert. Bij Antiek Picart hebben we verschillende specialisten in huis. We zijn dan ook een gevestigde waarde in de kunst- en antiekwereld en de grootste aankoper van kunst en antiek bij particulieren in België.
Daarom kan Antiek Picart u altijd hoge prijzen bieden als u besluit om uw Vieux Paris vazen of Delfts blauw te verkopen. Van het hippe Perignem keramiek tot een klassieke Delftse schotel of een servies in vieux-tournai. AntiekPicart is gespecialiseerd in een ruime waaier van aardewerk en Europees porselein.
Geïnspireerd door het Japanse porselein (Kakiemon en Imari), dat halverwege de zeventiende eeuw ons land bereikte, gingen de Delftse plateelbakkers aardewerk maken in deze verschillende kleurstellingen. De ondergrond bleef wit, maar deze werd gedecoreerd in de kleuren groen, rood en blauw.
Delfts aardewerk is geglazuurd aardewerk dat voor het eerst in het begin van de 17e eeuw werd gemaakt in Delft, Nederland. De inspiratie voor de beschilderingen kwam van het Chinees porselein, dat men met de VOC schepen naar Holland importeerde.
Porselein bleek een duur, maar uitermate fraai en geschikt product om uit te drinken. Het werd toen "het witte goud" genoemd. Ook het serviesgoed werd door de veranderende tafelmanieren uitgebreider.
De waarde hangt wat van van de grootte en de staat. Indien er heel wat borden en vormstukken zijn, dan schatten we al snel op een 125 à 150 euro. Of misschien zelfs wat meer. Zo'n servies kan je eventueel nog aanvullen door op rommelmarkten te snuisteren of door het raadplegen van de verkoopssites op het net.
Uw porselein wordt getaxeerd door gecertificeerd makelaar & taxateur Charles Bastings. Hij is expert op het gebied van porselein en informeert u naast de actuele waarde graag over de herkomst, stijl, datering en de overige bijzonderheden van uw porselein zoals de betekenis van eventuele afbeeldingen.
Delft kent een wereldwijde reputatie dankzij de relatie met Johannes Vermeer, Delfts blauw aardewerk en het Koninklijk Huis. Laat het verleden tot leven komen terwijl u langs grachten, kerken, herenhuizen en rechtbanken loopt. De universiteitsstad biedt ook rondvaarten over de grachten, musea, markten en veel kroegen.