Sinds 2019 stellen we vast dat er meer egels ziek zijn. Ze hebben vaak vergelijkbare symptomen zoals wonden op en rond het hoofd, gezwollen poten, onderhuidse abcessen en zweertjes. Door de warmte leggen vliegen eitjes in die wonden, waar vervolgens maden uitkomen.
Een zieke egel is te herkennen aan lusteloos gedrag, waggelende gang of in kringetjes lopen. Ze zijn vaak mager, achter de kop is het ingevallen en schouder en heupbeenderen steken uit. De ogen liggen diep in de kassen en zijn vaak niet helemaal open. Egels die in de winter rondscharrelen zijn vaak ook hulpbehoevend.
Mocht u voor de zekerheid willen bijvoeren, dan zijn kattenbrokjes en kattenvlees een goede optie, maar melk bijvoorbeeld helemaal niet.
Vervoer van een zieke egel
Vaak zijn egels door ziekte of verwonding onderkoeld. Vervoer ze dan in een kartonnen doos met een in een handdoek gerolde plastic fles gevuld met warm water (als kruik). Als het even duurt voordat u de egel naar de opvang kunt brengen, zorg dan voor een bakje met water (géén melk!)
U mag de egel zeker geen geen brood of melk geven!
Als het dier niet reageert en erg zwak lijkt of gewond is, moet het zo snel mogelijk naar een verzorgingscentrum gebracht worden. Als de wonden maden lijken te bevatten, mag u ze verwijderen met een pincet of wattenstaafjes.
Let op als je een vijver in je tuin hebt
Hoewel ze behoorlijk kunnen zwemmen, verdrinken veel egels in tuinvijvers met hoge randen of gladde, steile oevers. Leg een loopplankje in de vijver, zodat de egel er veilig uit kan klimmen. Wil je geen risico nemen, baken dan je vijver af zodat de egel er niet bij kan.
Je kunt een egel wel een schoteltje of een (ondiep) kommetje water geven. Maar let wel: een egel is een beschermd dier, dus officieel mag je hem niet verstoren of voeren. Is de egel écht in nood, neem dan contact op met een egelopvang.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Pak je egel voorzichtig op door een hand onder zijn buik te schuiven en hem op te tillen. Je kunt je egel dan in je handen vasthouden of gaan zitten en hem in je schoot laten zitten. Probeer je egel elke dag ten minste 30 minuten vast te houden terwijl je hem aan het temmen bent.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Klank. Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen.
Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda's en rozijnen.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
In opgerolde toestand staan de stekels in alle richtingen, dankzij kleine huidspiertjes aan de uiteinden van de stekels. De egel is dan alleen kwetsbaar aan de opening aan de onderzijde, die echter bijzonder klein is en slechts weinig dieren kunnen hem daar aanvallen zonder geprikt te worden.
Dit kan een zelfgemaakt hol zijn, maar ook een holle boomstam, een konijnenhol ,onder oude stallen of heggen, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Als de schuilplaats hem bevalt, kan hij het jaren aanhouden om er overdag te slapen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal op een plek om een nest te bouwen. Zet eten neer in de vorm van kattenvoer, hondenvoer, roerei etc. Egels houden van vochtig voedsel. Zet ook een bakje vers water neer (nooit melk!).
Zet het huis op een donkere, beschutte en rustige plek in de struiken, ver van menselijke activiteit. Ook is het belangrijk dat de ingang van het egelhuis uit de wind staat. Leg af en toe wat blad of stro in de buurt van het huisje, zodat de egels hun nest weer kunnen aanvullen.
Zorg dat egels uit je vijver kunnen door een loopplankje te voorzien. Vermijd het gebruik van pesticiden en slakkenkorrels, want ze doden het voedsel van de egel. Voorzie extra voedsel voor de egels in je tuin (geen melk!). Laat niets rondslingeren in de tuin waar egels in verstrikt kunnen geraken.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
Zij zijn vaak zo hongerig dat zij ook overdag blijven rondlopen in de hoop ergens voedsel te vinden. De algehele conditie van de egel gaat elk jaar verder achteruit. Dat betekent dat er dus ook steeds meer zieke en verzwakte dieren zich overdag laten zien.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.