Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven.
Lavendel drogen
Controleer regelmatig of het nog goed vastzit of gebruik elastiek. Hang vervolgens de bosjes lavendel op een droge plek met weinig zonlicht. Veel zon zorgt ervoor dat de bloemen verkleuren. Vervolgens duurt het twee tot vier weken voordat de lavendel volledig is gedroogd.
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Een katoenen zakje gevuld met gedroogde lavendelblaadjes geeft voor een aantal weken een heerlijke geur af. Ideaal voor in huis dus, om de geur van de zomer wat langer vast te houden.
Een lavendel geurzakje zelf maken is heel eenvoudig. Snoei de lavendelbloemetjes en laat ze drogen. Vul een buideltje met de gedroogde bloemetjes en klaar. Voor een intensere geur kun je wat etherische lavendelolie toevoegen.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Door het zogenaamde “entourage-effect” vindt er synergie plaats tussen terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Dit versterkt het effect en maakt de high anders. Van het roken van lavendel is beschreven dat het mogelijk helpt bij zenuwachtigheid en slapeloosheid. Ook kan het zorgen voor een mildere rookervaring.
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Behalve in parfum en zeep kan lavendel ook gebruikt worden in de keuken en om thee te maken. Net zoals vele andere kruiden heeft lavendel tal van medicinale eigenschappen, het kan gebruikt worden om stress en slapeloosheid tegen te gaan.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Terwijl wij mensen van de frisse geur van pepermunt genieten, blijven muggen liever op afstand. Pepermunt is namelijk te sterk naar hun zin, waardoor ze niets anders meer kunnen ruiken. Ook geranium en lavendel zijn veelgebruikte oliën waarmee je muggen op afstand houdt.
Om je eigen lavendelwater te maken, breng je 100 ml water aan de kook. Giet vervolgens het water over twee eetlepels vers gesneden (of gedroogde) lavendelbloemen in een niet-metalen kom. Dek de kom af en laat het een nacht staan, laat het water afkoelen en laat het op kamertemperatuur trekken.
Je kunt zoveel roomspray maken als je wilt, als de verhoudingen maar 50/50 zijn. Dus een deel water en een deel alcohol. Je voegt de alcohol toe aan het mengsel omdat de olie anders niet met het water mengt. Kies altijd voor een geurloze alcohol, zodat dit niet het eindresultaat van de roomspray in de weg zit.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
Houd het droog
Lavendel heeft veel zon nodig, en wil droog staan – het is tenslotte een plant uit de Provence. Te weinig licht of te veel nattigheid zijn, naast het vergeten snoeien, de belangrijkste oorzaken van een zieltogende lavendelplant.