Soda maakt jouw grauwe witte was weer een stuk witter. Ideaal bij verkleurde of doorgelopen witte was. De soda kun je gewoon in het bakje van de wasmachine doen of toevoegen aan de wastrommel. Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda.
Additieve kleuren worden gecombineerd om wit te maken.
Dit model wordt ook wel RGB genoemd, want als je met additieve kleur werkt, gebruik je rood, groen en blauw als primaire kleuren.
Een blauwe bloem reflecteert en verstrooit blauw licht terug naar ons en absorbeert licht van alle andere golflengten, dus wat je ziet is de kleur blauw. Wanneer vrijwel al het licht wordt gereflecteerd, zie je wit.
Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Wit licht bevat voor het blote oog dus geen kleur, maar heeft in werkelijkheid alle kleuren in zich. De zeven basiskleuren die we zichtbaar maken lopen in elkaar over en kunnen hiermee elke kleur vormen die we kennen. Er zijn ook andere lichtsoorten, infrarood licht bijvoorbeeld.
De meest witte kleur die je kan kiezen is wit, of hoe wij het noemen “100% wit”. In deze kleur gaat geen enkel ander kleurpigment en is daarom de meest witte kleur. Veel gebruikte alternatieven op wit zijn Ral 9010 en Ral 9016.
Maar dan is kleur 9010 nog altijd geen 100% wit. Deze kleur is ook verreweg de meest gebruikte kleur en vooral populair om bijvoorbeeld je muren, plafonds en kozijnen mee te schilderen. De officiële naam van RAL9010 is zuiver wit.
Wij zien magenta als de L-kegeltjes en S-kegeltjes een signaal ontvangen van puur blauw en puur rood licht. Onze hersenen verzinnen dus de kleur magenta, terwijl die eigenlijk niet als individuele golflengte bestaat.
Je kan het namelijk niet mengen uit andere kleuren verf zoals bijvoorbeeld roze of oranje. Je kan natuurlijk wel witte verf gebruiken of je papier gewoon leeg laten.
Wit is licht (en dus geen kleur). De drie primaire kleuren zijn: geel, rood en blauw.
Vermenging van primaire kleuren met zwart en wit
Met zwart en wit kun je verschillende grijstinten maken. Door deze twee mogelijkheden te combineren, kun je elke kleur lichter of donkerder maken.
Wit staat voor helderheid, zuiverheid, sneeuw, kou, vrede, elegantie, zwakheid, verlichting, geloof, glorie, redding. Oriëntatie door licht. In oorlog betekent wit overgave. Zo wordt wit wordt geassocieerd met goedheid, onschuld en maagdelijkheid.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
De hoofdkleuren of primaire kleuren volgens het subtractief mengen zijn cyaan-blauw, magenta-roze en Primair-geel. Het subtractief mengsysteem (CMY) bevat de hoofdkleuren Cyaan, Magenta en Geel. Door mengen van deze kleuren verkrijgen we Violet, Groen en Rood.
Blauw + blauw + geel = blauw + groen = blauwgroen.
De exacte verhouding tussen rood en geel die oranje maakt, bepaalt het exacte type oranje tint. Als je bijvoorbeeld meer rood dan geel mengt, krijg je een roodachtig oranje. Als je meer geel dan rood toevoegt, krijg je een geelachtig oranje. Dus onze tip is om te spelen met de tinten die je hebt.
Op deze manier zijn er nog heel veel combinaties te verzinnen van drie kleuren die samen een mooi mengzwart opleveren. Over het algemeen nemen we daarvoor: een donker blauwe kleur zoals Ultramarijn Blauw of Phthalo Blauw of Indigo Blauw.
Wit is een neutrale kleur en kun je daarom heel goed combineren met grijs, taupe, bruin of zwart maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, rood, groen, petrol, blauw, paars, oranje, roze of turquoise.
Secundaire kleuren mengen
Op het traditioneel kleurenwiel bevinden ze zich tussen de primaire kleuren: 1) rood en geel maken oranje, 2) rood en blauw maken paars, en 3) blauw en geel maken groen.
Universele kleuren zijn kleuren die qua kleurtemperatuur tussen warm en koel in zitten. Er zit ongeveer evenveel blauw- als geelpigment in deze kleuren. Hierdoor staan ze iedereen eigenlijk wel goed. ^ Het blauw van de KLM is een universele kleur.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Kleurwaarneming gebeurt niet alleen met de kegeltjes in onze ogen, maar ook met de interpretatie waarvoor we onze hersenen nodig hebben. De kleuren paars die mensen zien, worden namelijk niet opgevangen door de kegeltjes op onze netvliezen. We hebben immers geen uv-receptoren, maar wel blauwe en rode.
RAL 9010 heet officieel zuiver wit.
Wit met een rode of oranje ondertoon zijn warme tinten. Denk hierbij aan RAL 9001 en 9010. Deze zijn ideaal voor een donkere kamer, waar geen direct zonlicht naar binnen valt.
RAL 9010 is nog steeds de meest populaire witte verf voor binnen. RAL 9010 is een zuiver witte verf en heeft een gelige ondertoon. Het is door zijn gelige tint een erg toegankelijke kleur voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen.