Er zijn twee slaaphoudingen die een lagere kans op nekklachten hebben: op uw zij en op uw rug. Slaapt u op uw rug? Kies dan voor een kussen dat de natuurlijke curve van uw nek ondersteunt met een plat kant dat uw hoofd opvangt.Probeer een kussen met veren te gebruiken.
Een zijligging is het beste. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je 's nachts weer op je rug rolt. Een bekende truc is om een tennisbal in de rug van je pyjama te naaien. Als je snurkt doordat je in je slaap op je rug draait maar de tennisbal-truc niet werkt, dan biedt de Zzoma wellicht uitkomst.
Er komt dus geen druk te staan op deze lichaamsonderdelen, waardoor je volledig relaxed wakker wordt.Ook zorgt slapen op je rug voor minder rimpels en kreukels op je huid. Je hebt immers geen druk op je armen, borst en hoofd.
Zijligging. De meeste mensen slapen op de zij. Als je recht ligt met de armen en knieën op elkaar, ontstaan er drukplekken tussen beide armen en tussen beide benen. Daardoor schuif je die van elkaar af en kom je in de zogeheten stabiele zijligging te liggen.
Zorg voor het juiste kussen om op je rug te slapen. Het moet laag zijn om je nek en wervelkolom in een rechte lijn te houden. Zorg voor het juiste matras voor het slapen op de rug. Het moet matig tot stevig zijn om je onderrug en nek te ondersteunen en te voorkomen dat je schouders en heupen in het matras wegzakken.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
75 procent van de mensen slaapt op zijn zij, 20 procent op zijn rug en 5 procent op de buik. Dus afhankelijk van hoe je slaapt, heeft je lichaam een ander soort matras nodig die jou goed ondersteunt. Hoe meer je rugwervels in hun natuurlijke houding kunnen liggen (de S-vorm) hoe beter voor je rug.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Mensen die korte nachten hebben in de week hebben er alle baat bij om in het weekend wat langer te blijven liggen. Recent Zweeds onderzoek bewijst dat bijslapen wel degelijk een gunstig effect heeft en zelfs gezondheidsrisico's, verbonden aan een slaaptekort, verkleint.
De slaaphouding die je beter kan vermijden, is het slapen op je buik. Doordat je hoofd sterk naar links of rechts is gedraaid, kan dit een overbelasting op je wervelkolom in je nek zijn. Dit kan zorgen voor nekklachten. Ook slapen op je zij is niet de beste slaaphouding als je last hebt van nekklachten.
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
De buikslaper
Het is juist de bedoeling dat je rug- en nekwervels tijdens je slaap ontspannen van alle activiteiten van de dag. Bij buikslapen ontstaat er op korte termijn voornamelijk pijn aan je nek en rug. Op lange termijn kan dit zelfs vergaande gevolgen hebben, zoals het krijgen van een hernia.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Op je rug. Slapen op je rug kan in principe geen kwaad, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om op je zij te slapen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte. De lage rugsteun van je stoel moet net boven je broeksriem uit komen.Steun met je schouders tegen de rugleuning.Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
SLAPEN OP UW RUG
Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam. Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.