Met airconditioning kunt u zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid zelf reguleren. Doordat een aircosysteem de temperatuur in een ruimte constant houdt, is het veel prettiger om in de bewuste ruimte te verblijven. Daarnaast haalt een aircosysteem continu vochtdeeltjes uit de lucht.
Het ontvochtigen van de lucht zorgt bovendien voor een flinke besparing op de stookkosten. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een ruimte met een optimale luchtvochtigheidsgraad (40-60 procent).
Dry to Cool is een manier om lucht te drogen en te koelen door de combinatie van lagetemperatuurdroging en dauwpuntkoeling.
Ontvochtigen met een airco
Ook met een airconditioner kan men de luchtvochtigheid verlagen. Sommige moderne airconditioners zijn zelfs uitgerust met een extra ontvochtigingsfunctie. Niet alleen koelen, maar ook ontvochtigen en luchtreinigen is vaak mogelijk.
Een dubbel effect, want droge lucht voelt koeler aan dan lucht met een hoge vochtigheidsgraad. Een goed apparaat zorgt echter dat de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent blijft, want daarbij voelen mensen zich het meest comfortabel.
Bij een lagere luchtvochtigheid verdampt het vocht in de huid, waardoor deze gedehydrateerd aanvoelt en er mat uitziet. Wist je trouwens dat... Een ventilator of een directe luchtstroom op je huid misschien goed voelt, maar ook dat kan ervoor zorgen dat het vocht uit je huid verdampt.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Het ventileren met de airco betekent dat de frisse buitenlucht door de airconditioning wordt aangevoerd: de airco beschikt over luchtfilters, die pollen en andere verontreinigingen uit de lucht halen. Ventileren met airconditioning is niet voor niets een uitstekende oplossing voor mensen met hooikoorts.
Het verlagen van de luchtvochtigheid door airconditioning biedt verschillende voordelen: De ontvochtigingsfunctie van airconditioningsystemen is zeer efficiënt, waardoor de lucht tot wel 24 liter water per 24 uur kan worden afgezogen.
Hoe werkt je airconditioning? Airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit zuigt warme lucht aan en leidt ze langs een 'verdamper' waarin koelvloeistof zit. Die vloeistof trekt warmte en vocht uit de binnenkomende lucht, zodat koude, droge lucht terug je kamer wordt ingeblazen.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Airco's kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen. En ze kunnen trouwens niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Zo wordt het heerlijk fris in de zomer, en aangenaam warm tijdens de winter.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.
Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een Airwasher. Een Airwasher helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
Een airco-toestel kan ook enkel aangezet worden om de lucht te ventileren. De binnenlucht van een ruimte wordt vervangen door gerecirculeerde gefilterde lucht, zonder te koelen of te verwarmen. Dit op zich zorgt al voor een verfrissend gevoel doordat de lucht in beweging is.
Moet ik de ramen en deuren dichthouden als de airconditioning aan is? Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil.
Waarschijnlijk zit er te weinig koelmiddel in het systeem, door een lek in het koelsysteem. Wanneer uw airco alleen warme lucht blaast als de auto stil staat, is waarschijnlijk uw ventilator van de condensor defect, dit gebeurd vaak bij onder andere Audi, Volkswagen en Seat voertuigen.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.