Stel duidelijke grenzen aan het taalgebruik van je kind en wees consequent. Bij vloeken en schelden werkt negeren meestal goed. Je kunt eventueel ook een woord corrigeren en je kind een ander (onschuldig) vloekwoord aanleren, zoals chips in plaats van shit. Bij jonge kinderen helpt dat soms.
„Stoppen vraagt oefening, discipline, tijd, steun van anderen en het verlangen om aan jezelf te werken. Niet alleen door het onder controle houden van je taal, maar ook van de emoties die je aanzetten tot vloeken.”
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.
Mensen willen hun pijn, verdriet, frustratie uiten. Eigenlijk is het een uiting van onmacht die sommige mensen benadrukken en versterken door een potje te gaan schelden. In je lichaam bouwt zich een spanning op en die moet eruit.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Veel schelden zegt iets over je persoonlijkheid
Dit is een van de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five, een bekende persoonlijkheidstheorie. Mensen met deze eigenschap reageren vaker uit emotie, en hebben vaker de neiging angstig te reageren. Ook hebben ze vaak last van stemmingswisselingen.
In 15 Nederlandse gemeenten geldt een vloekverbod.
Het gaat onder meer om Barneveld, Ermelo, Urk, Staphorst en Tholen. In de praktijk wordt nooit iemand daadwerkelijk beboet; het is vooral een symbolisch verbod. Wie in het openbaar vloekt, kan zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting.
God Zelf staat garant voor de waarheid en werkelijkheid van wat de vloek inhoudt, die dan ook alleen in zijn Naam effectief uitgesproken mag worden. Misbruik van Gods naam, zowel in de onterechte vervloeking van andere mensen als in het achteloos noemen of blasfemisch lasteren van de Naam, is een verschrikkelijk kwaad.
Mediterrane landen schelden vooral met God, met de heilige maagd Maria, of met moeders in het algemeen. In buurlanden België en Duitsland gebruiken ze graag geslachtsdelen en uitwerpselen om elkaar verrot te schelden, zoals bijvoorbeeld 'kloten' of 'arschloch'. In Denemarken zijn ze dan weer supernetjes.
Vloeken zijn krachttermen waarbij God of Jezus wordt aangeroepen en bastaardvloeken zijn verbasteringen van vloeken, zoals potverdorie of jeetje mina. Door een verwensing naar iemands hoofd te slingeren wenst men iemand anders iets onaangenaams toe, zoals een ziekte: krijg de pleuris.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.
Wanneer je kunt leren om ze toe te passen, wanneer bepaalde scheldwoorden acceptabel zijn en wanneer niet, dan heb je veel over de taal geleerd. Semantiek, fonetiek en de manier van praten zijn net zo belangrijk in een taal als de woorden die je gebruikt.
Het is verleidelijk om “terug te vechten”en straf te geven wanneer je kinderen je kwetsen. Toch is het het juiste moment om te handelen zonder te praten, af te koelen en op een later moment te zoeken naar wederzijds begrip.
[inerg] krenkende of beledigende woorden uitspreken op heftige of ruwe toon.
In bijbelvertalingen is JHWH door de eeuwen heen meestal weergegeven met een woord dat 'Heer' betekent, te beginnen bij de Septuaginta, de Griekse vertaling van de Hebreeuwse bijbel uit de derde eeuw voor Christus, waarin naar JHWH wordt verwezen met kurios.
Een vloek in de betekenis van "onheilsbezwering" is een meestal geritualiseerd gebaar of gezegde met de bedoeling een persoon of een plaats kwaad te berokkenen. Motieven daarbij zijn woede of een verlangen om te straffen of om zich te wreken.
De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal en verwensingen, aan de kaak.
Dat staat in de Grondwet. Vloekers krijgen in de Zuid-Hollandse gemeente Molenlanden te maken met de wet. De gemeenteraad besloot op initiatief van de SGP en ChristenUnie een vloekverbod op te nemen in de algemene plaatselijke verordening (APV).
Naast fysieke effecten (bijvoorbeeld een hogere pijngrens), heeft grof taalgebruik ook mentale gevolgen. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat hardop schelden je prestaties kunnen verbeteren in fysieke taken, zonder dat het je hartslag of bloeddruk verandert.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Over taal en emotie
Jos van Berkum (1962) is hoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en […] Schelden doet geen pijn.
Gepest of uitgescholden worden is echt heel erg vervelend en het kan je flink pijn doen. Je hoeft dit niet te accepteren! Het beste kun je gaan praten met iemand die je kent en die je kunt vertrouwen: je moeder, vader, een vriendin, leraar, buurvrouw. Vraag hen om naar je te luisteren of om je te helpen.
“Dit kan even pijn doen.” Zijn die woorden genoeg om ons die pijn ook echt te laten voelen? Ja! Dat blijkt uit onderzoek. Woorden die over pijn gaan, zorgen ervoor dat het deel van de hersenen dat de bijbehorende pijn normaal gesproken verwerkt (de pijnmatrix), wordt geactiveerd.