Appel: rijk aan vitaminen, vooral provitamine A, B1, B2, B6, C en E; mineralen zoals kalium, ijzer, calcium en zink; sporenelementen, ballaststoffen, antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden; organische zuren. 75 procent van deze stoffen bevinden zich in of net onder de appelschil.
Appels bevatten buiten de vitamines A, B1, B2, B3 en C en E diverse fytonutriënten zoals quercetine, catechine, chlorogeenzuur, galluszuur en floridzine. Bovendien bevatten appels de mineralen magnesium, natrium, fosfor, zwavel, calcium, koper, silicium en ijzer.
De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. Zo zijn bij de appel het exocarp en mesocarp niet meer van elkaar te onderscheiden en vormen gezamenlijk met de opgezwollen bloembodem het vruchtvlees.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
Uit een Fins onderzoek blijkt dat het eten van appels de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt. Nog iets anders: uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het drinken van appelsap kan helpen bij het op peil houden van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die belangrijk is bij het voorkomen van Alzheimer.
Appels dragen bij aan het ontgiften van de lever
De lever is verantwoordelijk om deze giftige stoffen uit het lichaam op te ruimen. Om de lever te ontgiften is het belangrijk om voldoende fruit zoals appels te eten.
Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
De appel groeit namelijk aan de appelboom. Het begint met een knopje, waar blaadjes en witte en roze bloemetjes aan komen. Als deze bloemen zijn uitgebloeid komen er op die plaatsen kleine appeltjes. Deze groeien de hele zomer lang, daarna worden ze geplukt door de fruitteler.
Hoger beroep; de mogelijkheid om, als men het niet eens is met een rechterlijke uitspraak, een nieuwe uitspraak van een hogere rechter te vragen.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Appels zitten vol met pectine wat je van binnen schoonmaakt zodat afvalstoffen niet kunnen blijven 'plakken' in je lichaam. Ook zijn appels een echte natural moisturizer voor je huid omdat ze voor 85% uit water bestaan! Uiteraard vind je in appels ook belangrijke antioxidanten die je huid beschermen.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Appels. Pectine is over het algemeen goed voor je buik. Een andere fruitsoort die deze stof bevat is de appel. Als je maag extreem van slag is kun je beter verse zelfgemaakte appelmoes eten.
Appels krijgen een rode kleur door anthocyanen, een moeilijke naam voor pigmentstoffen die de plant zelf produceert. Andere voorbeelden van deze pigmentstoffen zijn chlorofyl, dat zorgt ervoor dat bladeren groen kleuren en caroteen, dat is de stof die wortels een oranje kleurtje geeft.
Verschillende soorten appels
Er zijn wereldwijd ruim 7.000 verschillende rassen bekend. Het is bijna onmogelijk om een uitgebreide lijst te geven van alle verschillende rassen en soorten appels. Daarom zetten we de meest bekende soorten met hun kenmerken voor je op een rij.
Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien. Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.