Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en rustig is. Gebruik geen cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen gaan, want deze stimulerende middelen kunnen je slaap en daarmee ook je dromen beïnvloeden. En praat overdag over je problemen. Ga niet slapen met zorgen.
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
Stressvolle periode
In stressvolle periodes schijnt het namelijk zo te zijn dat mensen een stuk intenser dromen. Volgens slaapexpert Floris Wouterson heeft dit te maken met een (te) hoog cortisolniveau. Cortisol zorgt ervoor dat je 's ochtends fris en fruitig je bed uit kunt rollen en is op dat moment dus hoog.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
“De meest intense dromen komen voor tijdens je REM-slaap. En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar net meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kan je je overdag moe en uitgeput voelen.”
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een 'positieve' als een 'negatieve' voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk). Voorspellende dromen komen redelijk veel voor. Over het nut en de betekenis van voorspellende dromen verschillen de meningen.
Beter slapen = minder dromen
We dromen het meest uitgebreid tijdens de REM-fase. Als we daarin licht slapen, onthouden we onze droom dus het best bij het wakker worden. Heb je last van nachtmerries en zou je er liever vanaf komen? Dan is een goede nachtrust het beste medicijn.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Afhankelijk van hoe goed je slaapt, kun je daarna meteen weer doorslapen of lig je juist een tijdje wakker. Hoe dan ook, 's nachts wakker worden, al is het maar even, verstoort de effectiviteit van je slaap. Als je dus lucide dromen probeert, kan dat een slaapgebrek en zelfs slapeloosheid veroorzaken.
De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig.
De oorzaken van nachtmerries hebben vaak te maken met een trauma, pijn en angst. Ook alcohol en medicijnen kunnen een rol spelen bij intense dromen. Om beter in slaap te geraken en een betere nachtrust te hebben kan je eventueel een voedingssupplement met melatonine innemen.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede. Tijdens deze uren zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt.
Zorg dat je genoeg slaap krijgt.
Onderzoekers zeggen dat je tussen de zeven en negen uur slaap nodig hebt, maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Hoe weet jij hoeveel slaap je nodig hebt? Ga elke dag een kwartier eerder naar bed, net zolang tot jij helemaal uitgerust wakker wordt.
Wat kan je doen tegen nachtmerries? Als je je nachtmerries wil stoppen of verminderen, doe je er goed aan om je nare droom te delen met anderen. Vertel over je droom en je zal zien dat het oplucht. Zo ga je met een gerust hart slapen en is de kans kleiner dat je opnieuw badend in het zweet wakker schrikt.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Sigmund Freud, ook wel bekend van de psychoanalyse, had ook zijn ideeën over dromen. Hierbij schreef hij zijn boek Traumdeutung, waarbij hij dromen 'de koninklijke weg naar kennis van het onbewuste' noemde. Freud stelde dat dromen de sleutel zouden zijn tot inzicht in de psyche en psychische aandoeningen.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Door te dromen kunnen je hersenen al je herinneringen opnieuw ordenen waarbij ze alle belangrijke verbindingen in stand houden en zich ontdoen van alle onbelangrijke verbindingen. Met andere woorden: in je dromen kunnen je hersenen opnieuw bekijken wat wel of niet belangrijk is en de rommel buitenzetten.