Beter is om je baby wat rechtop te zetten en de fles horizontaler te houden. Je baby moet zo iets meer moeite doen om melk te krijgen en kan de stroom wat beter reguleren, waardoor het langzamer gaat. Heb je al een goede houding? Dan zou je een speen kunnen kiezen met een kleinere opening.
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig.
De speen bepaalt voor een groot deel hoe snel je baby de fles leegdrinkt. Ga ervan uit dat je baby ongeveer 20 minuten nodig heeft voor een flesje. Drinkt je kind sneller? Dan is de kans op spugen of darmkrampjes groter.
Als je je kindje af en toe wil voeden met een flesje, dan doe je dat best niet voordat het vier tot zes weken oud is. Tot die leeftijd geef je alle voedingen live. Lukt het niet om je kindje (volledig) live aan de borst te krijgen, roep dan zeker de hulp in van een lactatiekundige.
Probeer een andere fles of een andere speentjes. Wat spenen betreft kan je kiezen uit latex of silicone, bolvormig of anatomisch. Een latex speen is soepeler, silicone is stevig en gaat langer mee. Net als bij een fopspeen zal je baby wel aangeven wat hij het liefst heeft.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt. Baby's willen vaak drinken.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Dental flessenspeen
Deze speen kan helpen bij kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De dental flessenspeen is aan 2 kanten plat, waardoor de tong makkelijker onder de speen gehouden kan worden. Dit is nodig voor een juiste dosering.
Er kan wat lucht dwars zitten. Regelmatig pauzeren tijdens het voeden voor een boertje neemt de onrust vaak al weg. Dit doe je door je baby rechtop te houden. Als je baby goed aan de borst ligt, krijgt de kleine minimaal lucht binnen.
Het idee is dat je de baby oppakt en zijn armpjes rond de borst vouwt. Vervolgens moet je de armpjes zacht tegen de borst drukken terwijl je de kin ondersteunt. Met je ander hand kan je de baby ondersteunen. Ten slotte houd je de baby in een hoek van 45 graden en wieg je de baby langzaam heen en weer.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Bij flesvoeding kun je van 6 voedingen naar 5 voedingen wanneer je baby er aan toe is. Dit is meestal rond de 6 weken. Omdat je één voeding minder geeft kun je meer voeding aanbieden bij flesvoeding waardoor je baby meer tevreden is na de voeding en het langer vol kan houden.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Het ene kind is al met 7 maanden toe aan meer vast voedsel en minder melk, het andere kind drinkt graag nog wat langer aan de borst of uit de fles. Als richtlijn kun je in ieder geval aanhouden dat je rond 8 maanden langzaamaan de melkvoedingen afbouwt van 5 à 6 voedingen naar 2 à 3 voedingen per dag.
Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook. Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Over het algemeen wordt gezegd dat een baby of een kind zich nooit zal uithongeren. Maar een baby kan enkel vragen om melk door te huilen en in de eerste dagen van zijn leven is het nog steeds moeilijk om zijn vele huilbuien, door honger, voor knuffels, bij slaap, te ontcijferen.
Door ziekte, misselijkheid en braken lukt het uw kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef uw kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als uw kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat het voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje.
Drinken uit de fles kun je oefenen met 20 tot 30 milliliter per keer; het gaat om de techniek, niet om de voeding. Mocht het niet gelijk goed lukken, dan hoef je niet veel melk weg te doen. Als je baby eenmaal uit de fles kan drinken, blijf dan een paar keer per week oefenen zodat hij het niet verleert.