Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd.
Bij ontslag op staande voet beëindigt u de arbeidsovereenkomst direct, zonder opzegtermijn. U heeft dan geen toestemming nodig van de kantonrechter. U kunt een werknemer alleen op staande voet ontslaan als er een dringende reden is.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Dossieropbouw is nodig voor ontslag
Indien een werkgever je wil ontslaan, dan is sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid in 2015 een dossier waaruit je disfunctioneren blijkt een noodzakelijkheid.
7:678.1 BW: Voor de werkgever worden als dringende redenen in de zin van lid 1 van artikel 677 beschouwd zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijze niet kan gevergd worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Je kunt niet zomaar een werknemer ontslaan. Als je van een werknemer af wilt, heb je een geldige reden nodig: werkweigering, verwijtbaar gedrag, reorganisatie of (gedeeltelijke) bedrijfssluiting. Check daarom eerst je rechten en plichten.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.
Voorkom ontslag op staande voet
Er is geen vastgelegd aantal waarschuwingen dat automatisch tot ontslag leidt.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit.In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Je kan een ontslag op staande voet altijd aanvechten. Een werkgever moet zich aan strenge voorwaarden houden, wil hij een werknemer op staande voet ontslaan. Indien je werkgever niet aan alle voorwaarden voldoet, dan is het ontslag op staande voet vernietigbaar.
Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn. Vervolgens moet deze dringende reden aan de werknemer worden meegedeeld. De werknemer heeft er immers recht op om te weten waarom hij op staande voet ontslagen wordt.
Wat ook vaak vergeten wordt, is dat een werkgever een door hem gegeven ontslag op staande voet niet eenzijdig weer kan intrekken. Dit kan hij slechts doen met toestemming van de werknemer.
Je hebt bescherming tegen ontslag in de volgende situaties
Op grond van jouw godsdienst, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit (verbod op discriminatie). Tijdens de eerste twee jaar dat je ziek, arbeidsongeschikt of arbeidsgehandicapt bent.
Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.
Wat zijn de gevolgen? Bij een terecht ontslag op staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst (en daarmee de loonbetaling) per direct en heb je als werknemer geen recht op een WW-uitkering. Als je jouw werkgever een dringende reden hebt gegeven de arbeidsovereenkomst direct op te zeggen, ben je schadeplichtig.
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werknemer die diefstal pleegt. Of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat niet van u verlangd kan worden dat u de werknemer in dienst houdt.
Bent u ontslagen omdat uw werkgever financiële problemen heeft? Dan kunt u recht hebben op een uitkering wegens betalingsonmacht. U kunt voor deze uitkering bij UWV terecht.