Maak een sopje met een beetje schoonmaakmiddel en neem het oppervlak voorzichtig af met een doek. Is het hout gelakt of onbewerkt, gebruik dan niet te veel water, anders kan het hout beschadigd raken. Maak het hout vervolgens droog met een schone doek.
Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
Onbehandelde houten tafel schoonmaken: gebruik een scheutje groene zeep en een schepje soda, opgelost in een emmer warm water. Maak een spons nat en wring deze goed uit. Maak de tafel met de houtnerf mee schoon en droog de tafel daarna direct af zodat er geen vochtplekken ontstaan.
Azijn op hout? Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.
Maak hiervoor een sopje van groene zeep en water. Schrob hiermee met een zachte borstel de aanslag van het hout. Laat het daarna wel goed drogen zodat er geen vochtplekken achterblijven. In plaats van groene zeep kunt u ook soda gebruiken.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Om de meubels te reinigen kan het beste een vochtige microvezeldoek (gebruik alleen water) worden gebruikt. Als dit niet voldoende werkt, kunt u een vlekkenverwijderaar gebruiken in combinatie met een droge microvezeldoek. Het is ook te raden om regelmatig onder de kussens van banken en stoelen te stofzuigen.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Om het hout te ontvetten brengt u ammonia, verdund met water, op de Wypall doek aan en wrijft u het meubelstuk helemaal schoon. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia van het hout te verwijderen.
Maak een sopje van de groene zeep, soda of reinigingsmiddel voor hout (let op; gebruik niet te veel). Je kunt ook kiezen voor een mengsel van schoonmaakazijn en olijfolie. Maak het hout voorzichtig schoon met het sopje en een doek of zachte spons. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen.
Maak een mengsel van water en azijn en ga met een doekje over gemorste vetvlekken om ze te verwijderen. Ga nooit met pure azijn aan de slag. Alleen met verdunde azijn kun je de vlekken wegkrijgen.
Groene zeep: Met een sopje groene zeep en water kom je vaak al een heel eind. Boen de vlekken met een lichtvochtige doek weg. Azijn: Een goede manier om hout te reinigen is door azijn te gebruiken. Meng water met azijn en boen voorzichtig over de tafel.
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
De Osmo TopOil is hét product om houten tafels die gemaakt zijn van houtsoorten zoals eiken, acacia, mango en grenen te behandelen. Dit is dus de perfecte olie voor een eikenhouten tafel. De TopOil is er in verschillende kleuren en glansgraden. De kleurloze variant is te verkrijgen in zijdemat en mat.
Verbeterde Houtolie is de beste Meubelolie. Een goede meubelolie voedt en verzorgt het hout niet alleen maar beschermd het hout ook vooral tegen vlekken en gaat bovendien lang mee. Onze Verbeterde Houtolie is dan ook misschien wel de beste meubelolie de markt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.