Stoffige oppervlakken worden vaak met een vochtige doek gereinigd, maar de effectiefste methode om huisstof, inclusief stofmijten en de uitwerpselen ervan, te verwijderen is door eerst te stofzuigen. Stofzuig harde vloeren en gebruik vervolgens hulpstukken voor oppervlakken en textiel.
Stof is het beste te verwijderen met een droge, zachte katoenen doek. Er bestaan ook speciale stofdoeken, die elektrostatisch geladen zijn waardoor ze het stof nog beter aantrekken. Door de doek tweemaal te vouwen, ontstaan er 8 gelijke delen die na elkaar kunnen worden gebruikt om af te stoffen.
Hoe ontstaat stof in huis? Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen.
Door een verbouwing ontstaat er extra stof. Om stof na een verbouwing te verwijderen ga je met de stofzuiger ook langs de muren en plafonds. Hier blijft namelijk veel stof aan “plakken”. Als je dit niet verwijdert, laat het uiteindelijk los en verzamelt het zich op de meubels en vloer.
Zorg ervoor dat je de slaapkamer vaak stofzuigt en afstoft. Eigenlijk moet je dit in ieder geval elke week een keer doen. En dan niet alleen even met de stofzuiger er doorheen en een doekje over je nachtkastje. Het meest effectief tegen stof ben je bezig als je overal een doek overheen haalt.
Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten. De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt rond de 50%, als je last hebt van huisstofmijt allergie liefst nog iets lager.
Het wordt aangeraden om minstens een keer per week de slaapkamer schoon te maken. Gebruik hiervoor een allesreiniger, water en een propere doek of vod. Vergeet geen aandacht te besteden aan vensterbanken, plinten, kapstokken, stopcontacten, lichtschakelaars, lampen, klinken en de bovenkant van de deur.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar wasverzachter heeft de eigenschap dat het stof afstoot. Hierdoor helpt het dus heel effectief om oppervlaktes als tafels, bureaus, televisiekastjes en je vensterbank stofvrij te houden. Handig! Ook goed om te weten: wasverzachter zorgt voor een beschermlaagje.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Stof slaat vaak neer door vochtige dampende lucht zoals tijdens het douchen, dus het is niet vreemd dat het in de loop van de tijd stoffig wordt in de badkamer. Is het veel meer dan je gewend bent? In principe is het zowel stof wat je van buiten aanzuigt als stof wat je in je woning produceert.
Een plumeau met struisvogelveren is ideaal voor het afstoffen van diverse oppervlaktes, maar ook kwetsbare lastig stofvrij te houden artikelen zoals kroonluchters, beelden, antiek. De veertjes kruipen in de kleinste hoekjes. Nemen het stof echt mee. Een struisvogelveren plumeau is heel licht in gebruik.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
De Swiffer microvezeldoekjes kunnen tot maximaal vijf keer worden hergebruikt voordat u deze moet vervangen.
Stoffen of afstoffen is het weghalen van stof met een zachte doek. Je moet de stofdoek tussendoor vaak buiten uitkloppen. Vuil hecht zich beter aan een klamvochtige stofdoek dan aan een droge doek.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien.En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Stof veroorzaakt doorgaans schade aan de longen en het ademhalingsstelsel, maar sommige soorten stof kunnen ook kanker veroorzaken. De voornaamste aandoeningen wegens inademing van gevaarlijk stof zijn: Goedaardige pneumoconiose.
Lucht reinigen
Stof dat in de lucht dwarrelt is heel moeilijk om op te dweilen of op te zuigen. Om stof uit de lucht te halen kan je gebruik maken van een luchtreiniger. Een luchtreiniger zorgt tevens ook voor een hogere luchtvochtigheid, waardoor stof niet blijft zweven in de lucht.
Een plumeau gebruiken
Een plumeau lijkt een effectieve manier om je huis stofvrij te maken, maar niets is minder waar. Een plumeau verspreidt het stof namelijk vooral in plaats van dat hij het weghaalt. Je kunt voor het afstoffen dus beter een microvezeldoekje gebruiken.
Wil jij een plumeau gebruiken om je huis schoon te maken? Je kunt een plumeau kopen bij Blokker.nl!
De lamswollen plumeau is wasbaar en gaat jaren mee.
Tien tips voor minder stof in huis
Reinig de open haard voorzichtig om stof en aswolken te vermijden. Reinig luchtkanalen en ventilatiesystemen jaarlijks om stofverspreiding te voorkomen. Gebruik een stofzuiger met een effectief filter. Dweil regelmatig en gebruik vochtige doeken om stof op te nemen.