De onderste twee paar bladeren worden verwijderd en ongeveer 1 centimeter onder de laatste bladoksel wordt een schuine snede gemaakt. De scheutuiteinden van de Buddleja zet u in potten met een vochtig opkweeksubstraat. De stekken worden vervolgensgegoten met water en afgedekt met een folie.
Het beste moment voor het stekken van een vlinderstruik is in de rustperiode van deze plant. Dat is in principe de winterperiode van november tot april. Voor de efficientie kiezen we zelf meestal het einde van deze periode, in het voorjaar moet de vlinderstruik namelijk toch gesnoeid worden.
Haal van de onderste helft de bladeren weg, en knip eventueel de zachte top weg. Vul een bakje met stekgrond. Dip de stekken in stekpoeder, maak met een potlood gaatjes in de stekgrond en duw de stekken in de gaatjes, tot net onder het onderste paar blaadjes. Plant de stekjes minstens 5 cm uit elkaar.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei
Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
De vlinderstruik kun je prima verplaatsen naar een ander zonnig plekje.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Tijdens de bewortelingsfase worden de Buddleia-stekken op een lichte, maar niet in de volle zon geplaatst. Als het te warm wordt, kunnen de groeiende jonge planten verbranden. De stekken worden regelmatig met water besproeid. Na korte tijd begint nieuwe bladgroei.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Stekpoeder zelf maken
Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer.
Buddleja davidii is goed winterhard, kan hele strenge vorst aan. Is niet wintergroen: in de herfst/winter verliest de vlinderstruik z'n blad. In het voorjaar loopt 'ie weer uit.
Dit zal de groei van bloemen alleen maar bevorderen. Het is ook mogelijk om de Vlinderstuik tot zo'n 20 cm boven de grond terug te snoeien op jaarlijkse basis. Zo ben je altijd verzekerd van nieuwe uitgroei, mét bloemen. Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Vlinderstruik snoeien najaar
Snoei deze struik in het najaar niet radicaal terug. De kans is dan groot dat de takken invriezen en een koude winter niet overleven. Het echte snoeiwerk bij een Vlinderstruik gebeurt aan het einde van de winter (maart/april), in het najaar worden alleen de uitgebloeide bloemen weggeknipt.
Top de vlinderstruik in de zomer: hoewel het snoeien aan het eind van de winter dient te gebeuren, kun je wel het best de struik toppen in juni. Knip de toppen uit lange scheuten van de vlinderstruik: dit maakt de struik een stuk sterker.
Dwergvlinderstruik snoeien
In het voorjaar, na de vorst, kan de Buddleja een flinke snoeibeurt gebruiken. Je snoeit de kleine struik dan tot 15 à 40 cm boven de grond terug. Van belang is dat je de kleine uitlopers snoeit, omdat dit de kans op de uitloop van nieuwe scheuten vergroot.
Vlinderstruik combineren met...
Vaste planten zoals Lavendel, Leliet van Dale (in de schaduw), Ooievaarsbek (halfzon), Maagdenpalm bodemplanten en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.