Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan.Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de hete pan.Gaar hem op middel vuur tot hij voor 3/4 gaar is. Dit duurt afhankelijk van de dikte van je zalm ongeveer 4 tot 5 minuten.
Meng per liter water (kamertemperatuur) 80 gram zout en laat de zalmmoot helemaal onder het gepekelde water staan. Zet het dan minimaal een uur in de koelkast, maar ook niet veel langer. Dat pekelwater onttrekt het vocht, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken.
Smeer de zalm in met olijfolie of boter en kruid de zalm naar smaak. Leg de zalm in de koekenpan en bak deze 3 minuten op 1 zijde. Beweeg de pan voorzichtig en zorg ervoor dat de zalm niet aanbakt aan de pan. Draai na 3 minuten het vuur wat lager en draai de zalm om en bak deze nog 2 minuten door.
Je kan de zalm in de oven altijd afdekken met aluminiumfolie. Zo gaart hij iets sneller. Tip: Prik af en toe met een vork in de vis om te checken of hij al gaar is. Valt hij uit elkaar, dan mag hij uit de oven.
Wanneer de zalmmoot als vlokken ut elkaar valt, is-ie perfect gaar en moet hij zo snel mogelijk van het vuur af. Wanneer je de moot door zou bakken, wordt-ie steeds droger. Het is daarom belangrijk om je zalmmoot nooit verder dan medium te bakken. Wanneer hij medium gebakken is, is hij het sappigst en lekkerst.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
zalm mag van binnen nog rose of zelfs iets rauw zijn. 6. bak een stuk zalm met vel altijd eerst op de velkant totdat hij krokant is en daarna nog heel even op de andere kant.
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de hete pan. Gaar hem op middel vuur tot hij voor 3/4 gaar is. Dit duurt afhankelijk van de dikte van je zalm ongeveer 4 tot 5 minuten.
Breng de zalm op smaak.
Strooi zout en peper op beide zijden van de zalm. Naar smaak kun je andere kruiden toevoegen, zoals peterselie, dille, dragon en knoflook. Giet olijfolie of witte wijn over de zalm en voeg er andere smaken aan toe die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld bruine suiker, citroen of boter.
Honger, nu. Psssst, geheimpje: je kan de zalm ook zo, bevroren, in de pan leggen. (Het kan ook met biefstuk!) Dat klinkt misschien als het tegenovergestelde van wat je ooit hebt gehoord over bevroren voedsel (niet) direct bereiden, maar het is niet gevaarlijk.
Zalm kan in de oven en in de pan. Maar om de beste zalm te bakken gebruik je natuurlijk de pan. Het maakt niet uit wat voor soort pan je gebruikt, zalm kun je in elk type pan bakken zoals bijvoorbeeld een pan met anti-aanbaklaag of koperen pan.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en personen met een lage weerstand lopen risico op besmetting. Visbedrijf FoppenDe salmonellabacterie in de zalm van visbedrijf Foppen (specifiek: de Salmonella Thompson-bacterie) is via zalmschalen overgedragen op de gerookte vis.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Alle vis gecertificeerd
Deze vissoorten zijn uit verschillende gebieden afkomstig en worden zowel wild gevangen als in aquacultuur gehouden. Op dit moment is 100% van ons vaste assortiment vis uit koeling en diepvries gecertificeerd. Sinds 2012 voldoet 100% van onze wild gevangen vis aan het MSC-keurmerk*.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
De voornaamste oorzaak: de wereld zit zo'n beetje aan de top van de productie, schijft Quartz. De voorraad wilde zalm is erg beperkt, waardoor twee derde van de geconsumeerde zalm tegenwoordig gekweekt is. En de vraag neemt gestaag toe, vooral uit China.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is veilig om de huid van zalm op te eten. Net als de zalm zelf bevat ook de huid eiwitten en omega-3-vetzuren. In de huid zitten zelfs meer van deze gezonde stoffen dan in de zalm.
Het bleek inderdaad in veel recepten te staan: spoel de zalmfilet kort af onder koud water. Maar nee, ook zalmfilet hoef je niet te wassen met koud stromend water onder de kraan. En dat geldt voor alle rauwe dierlijke producten.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.