Verplaats het konijn direct naar een koele plaats. Maak de oren nat met lauwwarm water. Gebruik nooit ijskoud water hiervoor. Als u heel koud water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het konijn helemaal geen warmte meer kwijt kan raken.
Heeft mijn dier het warm? Op warme dagen zal een knaagdier of konijn snel languit gaan liggen en ook sneller gaan ademen. De warmte proberen ze ook kwijt te raken door te ademen met de mond open. Vaak merk je dat jouw dier ook slapper wordt en met zijn/haar ogen half dicht gaat liggen.
Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen.
Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Konijn oververhit
Met temperaturen boven 26 graden celsius krijgen zij al moeite. Een konijn kan zo vrij snel oververhit raken. Vooral konijnen die te zwaar zijn en die heel jong of oud zijn hebben grotere kans op oververhitting. Het is daarom belangrijk dat u bij warmer weer goed let op tekenen van oververhitting.
Konijnen kunnen niet zo heel goed tegen de warmte vanwege hun dichte vacht. Vanaf 24 graden is het al belangrijk om uw konijn goed in de gaten houden en ervoor te zorgen dat er geen sprake is van oververhitting. Daarnaast kunnen ze last krijgen van gevaarlijke maden.
Symptomen van oververhitting zijn: (snel) ademen met de bek open: dit is bij konijnen een alarmsignaal, te rustig gedrag, uitgestrekt liggen met hun ogen half gesloten, oren voelen warmer aan dan normaal, kwijlen en in zeer ernstige gevallen kan het konijn epileptische toevallen krijgen of in coma raken.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Als je konijn het heel fijn vindt om geaaid te worden, zal hij vaak zachtjes gaan knarsetanden. Dat is net zoals een poes gaat spinnen. Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Symptomen van oververhitting
Het konijn ligt languit, de ogen halfgesloten. De oren voelen extreem heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood. Op dit moment is het nog niet te laat voor het konijn.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Wanneer konijnen kou vatten, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
In de zomer als het erg warm is, zijn konijnen ook wat minder actief. Vaak hebben ze meer behoefte aan vers groenvoer dan aan krachtvoer.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Was het achterwerk van uw konijn als het vies is. Hiervoor kunt u uw konijn met zijn kontje in een bak warm water zetten. De aangekoekte keutels worden zacht door het warme water en kunnen uit de vacht gewreven worden. Droog uw konijn daarna heel goed af.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.