Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
Een snelle manier om stenen te ontladen is om de steen vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor grondige reiniging.
Nadat de edelstenen zijn gereinigd en opgeladen kun je de steen activeren. Tijdens dit proces kan de steen zich afstemmen op jouw energie en het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het is zeer belangrijk dat je de steen activeert want alleen dan kan de edelsteen met je samenwerken.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
De makkelijkste en snelste manier om je stenen te reinigen is met water. Plaats je edelsteen een paar minuten in een waterbadje of spoel deze af onder de kraan. Let wel op: niet alle kristallen kunnen tegen water. Kraanwater bevat namelijk kalk dat zachtere steensoorten kan aantasten.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Wat valt je op? Het is net als bij een vriendschap: na verloop van tijd verdiept je gevoel zich en ontstaat er een band, omdat er een wisselwerking is gegroeid. Gevoel voor stenen ontwikkelt zich zolang je met de edelstenen bezig bent. Ons gevoel is verbonden met onze intuïtie en jouw intuïtie is heel wijs.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken? Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is.
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.
Edelstenen geven energie af, maar nemen ook energie op. Daarom is het goed, voor sommige soorten, om de edelstenen te reinigen en op te laden met nieuwe energie. Ook dit is voor elke edelsteen weer anders: Stenen als de citrien en kyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
De beste edelstenen om stress te verlichten zijn: citrien en amethist. Maar ook opaal en labradoriet kunnen ook een rol spelen in het tegengaan van stress. Ze helpen angst en depressie te verminderen en stimuleren energie en positiviteit voor een beter humeur.
Serpentijn geeft met zijn prachtige groene kleur weer nieuwe energie en is een hele goede steen tegen chronische vermoeidheid en uitputtingsklachten. Hij laat de levensenergie weer goed doorstromen door het lichaam. Serpentijn kalmeert en stabiliseert de geest in stressvolle en heftige emotionele situaties.
Er zijn geen regels over hoeveel edelstenen je maximaal bij je zou mogen dragen. Maar het beste is om niet meer dan drie verschillende edelstenen te combineren. Vaak heeft een edelsteen al de werking waar jij naar op zoek bent. Maar soms wil je dit aanvullen met een tweede of derde steen.
AGAAT. Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen.
Je kunt oefenen met elke steen in jouw omgeving waartoe je je aangetrokken voelt. Je kunt gebruik maken van stenen die je op bepaalde chakra punten op je lichaam neer kunt leggen. Bijvoorbeeld het derde oog chakra: leg tijdens een meditatie een steen van je keuze op je 3e oog – iets tussen en boven de wenkbrauwen.
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.
In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken. Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.