Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Waterstofperoxide is een goedkoop en effectief middel tegen schimmel. Het is bovendien schimmelwerend, waardoor de schimmel niet meteen terugkomt. Doe onverdunde waterstofperoxide in een sprayflesje en spray de aangetaste kit goed in. Laat het een paar uur weken en veeg het daarna droog met een doek.
Schimmelvorming op deze kitvoegen, vindt meestal zijn oorzaak in het achterblijven van zeepresten en kalk op de kitvoegen. Dit, in combinatie met onvoldoende ventilatie, zorgt ervoor dat er schimmelvorming optreedt. Kitvoegen onderhouden kan dit voorkomen.
Welke kit gebruik je voor de badkamer? Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Last van schimmel in de badkamer, bijvoorbeeld op de siliconerand tussen de wastafel en de muur? Dep dan die siliconevlekken met aceton of cellulosethinner op een watje. Laat het niet inwerken maar spoel meteen schoon en wrijf daarna droog.
Pas op!
Azijn en siliconen gaan namelijk niet goed samen. Veel randen in de badkamer zijn afgedicht met siliconenkit. Hier kan schoonmaakazijn veel schade aanrichten. Niet doen dus!
Kies het liefste voor een kit die fungiciden bevat, omdat dit toekomstige aantasting door schimmels en bacteriën kan voorkomen. Kies een kleur die het dichtst ligt bij de kleur van de douchebak of bij de voegen tussen de tegels – in veel gevallen zal dat gewoon wit zijn.
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.
Kit kan verkleuren door sommige chemicaliën. En onder invloed van UV-straling kan kit ook vergelen of verbleken. Het verkleuren van de kit op een douchebak is meestal het gevolg van schimmelvorming. Deze schimmel ontstaat meestal doordat er lichaamsbacteriën,vocht, kalk- en of zeepresten achterblijven op de kit.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Acrylkit-W is puur wit en overschilderbaar na volledige uitharding.
De Den Braven Acryl Clear WT is de beste kit van dit moment: je kiest voor kwaliteit en een strak resultaat. Je kunt daarnaast ook zeer makkelijk en snel overschilderen. Het is daarnaast ook mogelijk om voor een van de andere opties te kiezen.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Los hiervoor 6 gram soda op in 1 liter heet water en giet dat mengsel vervolgens over de aangetaste plekken of wrijf het in met behulp van een borstel. Daarna uiteraard goed naspoelen met schoon water. Een relatief bekend middel waarmee u schimmel in de badkamer kunt bestrijden is witte azijn.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Schimmels in huis kun je voorkomen door een goede verluchting. Zo hou je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien. Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.