Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Koel en donker bewaren: Bananen moeten bij een temperatuur van ca. 12 °C. worden bewaard, omdat ze bij te veel warmte sneller rijpen. Een donkere ruimte zonder direct zonlicht is ideaal.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bewaar ze op kamertemperatuur
Op zich niet gek bedacht, want ze rijpen het best op kamertemperatuur. Probleem is alleen dat dit proces dan zo wordt verstoord dat de kans groot is dat je bananen helemaal niet meer rijpen. Groene exemplaren kun je dus beter buiten de koelkast houden.
Waarom rotten bananen zo snel? 'Hoe meer de bananen worden blootgesteld aan ethyleen, hoe sneller ze rijpen. Als dat zo is, verplaats die banaan dan weg van de rest van het stel, want één bruine plek kan het verouderingsproces voor de rest van de bananen versnellen.
Bananen en andere exotische fruitsoorten hebben namelijk snel last van 'koudebederf': als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. De smaak vlakt ook af als je ze in de koelkast bewaart.
Ondanks dat bewaren de meeste mensen de banaan toch wel op de fruitschaal. Op de fruitschaal kan dit tussen de 3 en 7 dagen. Als je deze tijd uit wil rekken, kan je de bovenkant van de banaan/trots bananen inpakken met vershoudfolie.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.
Hang je bananen op
Zodra ze worden geplukt, komt er ethyleengas vrij van de steel. Dit rijpproces wordt echter vertraagd wanneer je het fruit ophangt. Daarnaast krijgen de bananen ook minder snel bruine plekken van het aanrecht en de fruitmand. Om ze op te hangen, kun je natuurlijk zelf een constructie bedenken.
Gebakken banaan: Je kunt overrijpe bananen in de schil bakken, in de zomer lekker met wat aluminiumfolie in de kooltjes van de barbecue. Maar als je voor een luxueuzere variant gaat, kun je ze ook met honing en kaneel in de koekenpan maken. Misschien net wat minder gezond, maar wel heel lekker!
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca. 12°C. Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Voor je homemade schepijs en smoothies kun je dus het beste stukjes banaan invriezen. En die zijn ook nog eens heel chill om zo weg te snacken of aan je kiddo te geven als ijskoude versnapering. Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Wanneer een banaan beschadigd raakt (in je tas of door het fruit te snijden bijvoorbeeld) gaan de cellen kapot en wordt de inhoud van de twee gedeeltes direct gemengd. Op deze manier ontstaat de bruine kleur.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.