Rundvlees. Met rundvlees maak je heerlijk klassieke stoofgerechten zoals goulash en hachee. Gebruik bij rundvlees tijm, rozemarijn, oregano, salie, mosterd, paprika, laurier en/of peper. Daarnaast kun je de smaak van rundvlees of rundvleesjus versterken met ui en knoflook, rode wijn, (donker) bier en ontbijtkoek.
Vlees. Biefstuk: knoflook en zwarte peper en tijm. Gehakt: kerrie en knoflook, majoraan en tijm en knoflook, nootmuskaat, oregano, ui, natriumarme vleeskruiden. Kalfsvlees: majoraan en tijm, basilicum, dragon, kervel.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Omdat zout vochtabsorberend is trekt het het vocht uit het oppervlak van de biefstuk, waarna het meteen verdampt door de hete pan of grill. Daardoor krijg je een minder lekkere biefstuk. In plaats daarvan kun je het zout beter 40 minuten van tevoren aanbrengen.
Onze hersluitbare kruidenmixen hebben een sterke smaak en zijn perfect om te gebruiken in jouw keuken! Allemaal komen ze in een voordeelverpakking, waardoor je er super lang mee kan doen. De naam zegt het al: de 'Kan op alles – Mix' kan op alles! Deze kruidenmix is zo lekker dat je het straks overal overheen strooit.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Wanneer je wat hardere kruiden hebt (tijm, salie of rozemarijn), is het het best om deze aan het begin van het koken toe te voegen. Deze kruiden geven vaak een sterke smaak af. Zeer taaie kruiden zoals laurierblad en kruidnagel voeg je vaak toe bij gerechten die voor een lange tijd moeten stoven.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met een beetje extra water.
Dep de runderlapjes vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Verhit op middelhoog vuur twee eetlepels Solo Vloeibaar in een koekenpan en wacht tot de Solo lichtbruin kleurt. Bak de runderlapjes aan beide kanten kort aan. Draai het vuur wat lager en bak de gesnipperde ui ongeveer 3 minuten mee.
Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden. Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg.
Verse kruiden
Vers is natuurlijk het allerlekkerst! De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander (als je daar niet van moet kotsen), rozemarijn en tijm.
Kruiden zijn soms vers te koop als plant en zelf te kweken. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel.
Basilicum is een kruid.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Lekker mals met olijfolie
Laat je biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Als het te koud is, gaat het vlees smoren in plaats van bakken. Smeer de biefstuk in met een dun laagje olijfolie. Gebruik hiervoor 'Olijfolie Iedere Dag', deze kan namelijk lekker hoog verhit worden, zonder te verbranden.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.