Lintwormen worden bij de kat overgebracht via vlooien of het eten van prooidieren en veroorzaken jeuk aan de anus. Een lintworm bij je kat kan je soms waarnemen met het blote oog; dan zijn er lintwormsegmenten te zien rond de anus van de kat die lijken op rijstkorrels.
Lintwormen (Dipylidium Caninum) bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt U zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Jeuk aan de anus is ook het meest voorkomende symptoom (sleetje rijden).
Katten kunnen wormen overdragen op mensen. Dit gebeurt voornamelijk via de zandbak (kattenpoep, maar ook hondenpoep in openbare speeltuinen), tijdens het tuinieren of bij het eten van ongewassen fruit en groenten. Veel wormen zijn een zoönose, dit betekent dat ze van dieren op mensen overdraagbaar zijn.
Om tegen lintworm te behandelen is de stof praziquantel nodig. Dit zit bijvoorbeeld in de Milbemax en de Drontal, maar ook in de Dronspot Spot-on. Kittens kunnen worden ontwormd met de Vitaminthe Pasta. Als je kat besmet is met lintworm, dan is het vaak ook belangrijk om tegen vlooien te behandelen.
Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar. Het advies voor volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) is afhankelijk van de omgeving waarin uw kat leeft.
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
De kat zelf kan dan natuurlijk niet meer genoeg bouwstoffen opnemen. Een van de eerste symptomen van wormen zijn buiten wormeitjes in de ontlasting, een ruwe huid en andere symptomen van voedseltekort. Bij een heftige besmetting met wormen vermagert de kat sterk en krijgt uiteindelijk een opgezwollen buik.
Soms kunnen buik- en darmklachten en diarree ontstaan. Mensen kunnen ook besmet raken met lintwormen, waarbij bepaalde soorten ook zeer ernstige ziekteverschijnselen kunnen geven. Je kunt de lintwormeitjes soms uit de anus van de kat zien kruipen, deze lijken op rijstkorrels. Een erg vies gezicht wanneer dit gebeurt.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Het advies luidt om elke twee weken te ontwormen vanaf 3 weken leeftijd tot een leeftijd van 9 weken met een ontwormingsmiddel dat de spoelworm(larven) bestrijdt. Ontworm vervolgens op een leeftijd van 3,4,5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van het leven.
Dit kunnen eitjes zijn die in het milieu terecht gekomen zijn en dan bijvoorbeeld via de voeding een andere mens besmetten, maar het kunnen ook eitjes zijn van de mens die zelf de lintworm bij zich draagt.
Een lintworm ontstaat door het inslikken van lintworm-eitjes. Deze eitjes kunnen voorkomen in rauw of ongaar vlees en soms op groenten die bemest zijn door met lintworm besmette mest. In Nederland komen lintwormen nauwelijks voor.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Hoe vaak je je kat het beste kunt ontwormen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd, activiteiten en leefomgeving. Gemiddeld is dit voor een volwassen kat 4x per jaar. Heb je een kitten dan moet je vaker ontwormen, aangezien kittens al via de moedermelk besmet worden met wormen.
De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Wormencontrole bij je huisdier
Wormen kunnen het hele jaar voorkomen, daarom adviseren wij jou om je hond of kat regelmatig te ontwormen. Bij voorkeur 4 x per jaar. Hiermee voorkom je dat jouw huisdier ziek wordt van deze vervelende parasieten.
Je dient het toe door het in de nek van je kitten te druppelen. Probeer de druppels zoveel mogelijk op de huid te druppelen. De meeste druppels zijn geschikt voor kittens vanaf 8 weken oud, of zwaarder dan 0,5 kilogram. Ontwormen kan makkelijk en snel gaan als je er wat handigheid in gekregen hebt.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Zo kan je kat bijvoorbeeld diarree krijgen of gaan overgeven. Het dier kan daardoor sterk vermageren of zelfs uitdrogen. Verder kan een kat problemen krijgen aan zijn ogen of organen.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen.
Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken. Door dieren te ontwormen volgens het behandeladvies wordt voorkomen dat een besmetting problematisch wordt.
Wij adviseren daarom uw volwassen kat 4 x per jaar te ontwormen. Milbemax is een kleine tablet en werkt tegen onvolwassen en volwassen lintwormen en rondwormen.
mebendazol. Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm.