HOE RAAKT EEN KAT BESMET MET GIARDIA? Giardia wordt uitgescheiden via de ontlasting. Een kat kan zich vervolgens besmetten door in contact te komen met deze ontlasting. Denk hierbij aan het likken van de pootjes na het lopen op een besmet gebied, of te drinken uit een besmet drinkbakje.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Katten die besmet zijn met Giardia kunnen de volgende symptomen hebben: Braken. Diarree. Koorts en sloomheid.
Omdat deze parasieten vrijwel overal zitten, is een besmetting zeer lastig te voorkomen. De meeste katten krijgen er dan ook mee te maken, meestal op zeer jonge leeftijd. De spoelworm wordt niet alleen overgedragen via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren maar ook rechtstreeks via moederpoes op kittens.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
De voer- en drinkbakken kunt u schoonmaken met kokend water en erna goed droogmaken (Giardia overleeft het beste in een vochtig milieu). U kunt bijvoorbeeld uw huisdier met honden/katten shampoo wassen, en vloeren en tapijten reinigen met een stoomreiniger.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Giardiasis is een besmettelijke infectie in de darm en wordt veroorzaakt door een parasiet. De ziekte komt voor bij mensen en (huis)dieren. Giardiasis is een besmettelijke infectie in de darm. De oorzaak is de parasiet Giardia lamblia.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Als je hond goed en tijdig wordt behandeld, kan Giardia normaal gesproken binnen drie tot tien dagen succesvol behandeld worden. Bij sommige honden duurt het echter langer, zeker als ze zichzelf telkens weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld ontlasting van zichzelf of andere honden eten.
Om besmetting met Giardia bij de mens tegen te gaan is het belangrijk om de gebruikelijke hygiëneregels te volgen, zoals altijd uw handen wassen met water en zeep voor het (klaarmaken van) eten en na toiletbezoek. Probeer bij het zwemmen in buitenwater, maar ook in het zwembad, om geen water binnen te krijgen.
Teken zuigen het bloed uit uw kat en kunnen op die manier ziekteverwekkers overbrengen bij uw kat. Verwijder deze parasieten daarom zo snel mogelijk. De symptomen van inwendige parasieten zoals wormen zijn in een beginstadium moeilijker te herkennen.
Om de giardiaparasiet te behandelen volgt een 3-daagse kuur met Panacur (Fenbendazol). Als u meerdere dieren thuis heeft, adviseren wij deze ook te behandelen i.v.m. de besmettelijkheid van Giardia.
Panacur AquaSol kan giftig zijn als het door mensen wordt ingenomen. Degene die Panacur AquaSol toedient, moet huid-, oog- of slijmvliescontact met het middel vermijden, aangezien het middel reacties kan veroorzaken, zoals huidirritatie.
Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten en wordt gebruikt als ontwormingskuur van 3 achtereenvolgende dagen. Zo krijg je een maximaal effect van de ontworming. Wil je Panacur kopen om je hond of kat te ontwormen? Kies Dierenapotheek, jouw vertrouwde website voor je huisdieren.
In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 3 dagen. Na 2 weken moet de kuur herhaald worden. Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Een driedaagse kuur met Panacur en na 2 weken nogmaals een herhaling van 3 dagen is hierbij de gebruikelijke behandeling. Vergeet niet om alle dieren in huis te behandelen, zo voorkom je een herbesmetting.
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Het advies is om vanaf 2 weken leeftijd zowel moederhond als pups elke 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen. Vanaf dat moment maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn.