Het RS-virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. De druppeltjes komen in de lucht als mensen er hoesten, niezen en praten.Uw kind ademt de druppeltjes in en krijgt zo het virus binnen. Het virus kan ook via handen in de neus, mond of ogen komen.
Besmetting. RSV wordt overgedragen via: druppeltjes in de lucht bij hoesten, niezen of praten. contact met besmette omgevingsoppervlakken.
RSV is een zeer besmettelijk virus. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.
Hoe wordt een RSV-infectie veroorzaakt? Een RSV-infectie wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het dringt het lichaam binnen via de slijmvliezen van neus en keel, waarna het zich verspreidt naar de luchtwegen. Het virus is gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich razendsnel.
Hoe herken je RSV? Vaak begint een RS-virus met een loopneus en is het kind verder niet erg ziek. In de loop van de volgende dagen ontwikkelt het kind klachten van hoesten en kortademigheid. Dat uit zich dan in slecht drinken, hoesten en een 'piepende' of 'krakende' ademhaling.
In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven. Als zich een oorontsteking voordoet, kunnen antibiotica worden voorgeschreven.
Symptomen en verschijnselen
Een eerste of primaire infectie met RSV treedt meestal op in het eerste levensjaar. Een virusinfectie bij baby's begint vaak als een verkoudheid. Dit wil zeggen een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten. Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over.
Er bestaat geen vaccin tegen RS-virus. Behandeling van een RS-virusinfectie is meestal niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met de huisarts als uw baby niet goed drinkt of uw kind jonger dan 3 maanden koorts heeft.
Als mijn kind RSV heeft, hoe wordt dit dan behandeld? In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven.
Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn.
Ook herbesmetting is mogelijk: na één keer RSV kan een kind het dus nog (verschillende!) keren krijgen. Aangezien RSV de luchtwegen gevoeliger kan maken, is een volgende luchtweginfectie zelfs waarschijnlijker.
Het virus is zeer gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een besloten gemeenschap. RSV in neusslijmdruppels blijft op vaste oppervlakken bij kamertemperatuur circa 6-12 uur infectieus. Op kleding, papieren zakdoekjes of de handen wordt het virus sneller geïnactiveerd, meestal binnen een uur.
Het lijkt op een simpele verkoudheid, maar kan kinderen doodziek maken: het RS-virus. Jaarlijks belanden er in Nederland zo'n 2500 baby's in het ziekenhuis door het virus. Mogelijk komt daar een eind aan, want na 50 jaar onderzoek lijkt er een effectief middel te zijn gevonden.
RSV wordt vaak verward met een verkoudheid. Hoewel de symptomen van RSV vergelijkbaar kunnen zijn met de symptomen die horen bij een verkoudheid, bijvoorbeeld een loopneus, afname van de eetlust, niezen, hoesten en koorts, is er een verschil tussen de twee.
De symptomen van een infectie met RSV treden op 2 tot 8 dagen na de blootstelling aan het virus. Milde infecties blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, mond, keel) en doen denken aan een gewone verkoudheid: verstopte neus of loopneus. droge hoest.
Iemand met het RS-Virus kan anderen besmetten voordat hij of zij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer drie tot vier weken na de start van de infectie.
Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen.
RS-virusinfecties zijn in het seizoen vaak moeilijk te voorkomen. De kans op besmetting met het RS-virus kunt u verkleinen door een aantal maatregelen te nemen: Houd volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby. Laat ze uw baby zeker geen kusjes geven.
Er bestaan geen medicijnen tegen RSV: er kan enkel een ondersteunende behandeling aangeboden worden aan het kindje. Omdat RSV een virus is, heeft antibiotica in de acute fase geen enkel nut.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.