Het paringsseizoen start in april.De grootste mannetjes hebben geluk, want zij hebben de meeste kans om te paren met de vrouwtjes. Een vrouwtje legt gemiddeld zo'n twintig eieren per keer. De jongen zijn bij het uitkomen ongeveer 15 centimeter lang en meteen zelfstandig.
De eieren worden door de zon uitgebroed en soms door rottende bladeren. De jonge slangen kruipen uit het ei met behulp van de eitand, een soort punt op hun neus. Eenmaal buiten moeten ze meteen voor zichzelf zorgen. Bij enkele soorten slangen komen de jongen niet uit een ei, maar worden ze levend geboren.
Ongeveer drie maanden na een paring zoekt een zwanger addervrouwtje een plekje om haar jongen te werpen. De jongen worden een voor een naar buiten geperst. Bij de geboorte zit elk jong verpakt in een doorzichtig vlies. De moeder bemoeit zich niet met haar jongen.
Voor wie dacht dat alle slangen eieren leggen om jongen ter wereld te brengen, is nu het tegendeel bewezen. In New Delhi heeft een omstaander de bevalling van een anaconda kunnen filmen. Die gaat er blijkbaar totaal verschillend aan toe dan bij andere soorten.
Voortplanting Slangen
Slangen leggen, net als alle andere reptielen, eieren na een inwendige bevruchting. Sommige soorten zijn echter eierlevendbarend: de eieren worden inwendig uitgebroed, waarna de jongen levend ter wereld komen. De penis van het mannetje is in tweeën gedeeld.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Een krokodil legt haar eieren in een nest in de zon. Krokodillen laten de eieren uitbroeden door de warmte van de zon. Een krokodillenei doet er 65 dagen over om uit te komen.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Eierlevendbarende dieren
Ook bij sommige reptielen, zoals slangen, komt eierlevendbarendheid voor. Zo ook bij de adder in Nederland.
Eet het slangenvlees.
Er moet een lijn spieren aan weerszijden van de wervelkolom zitten; dit is het dikste stuk vlees op het lichaam van de slang. De ribben zitten vrij stevig vast aan de ruggengraat, dus knabbel met je tanden er stevig overheen om de rest van het vlees van de ribben te verwijderen.
Het vrouwtje legt in juni/juli tussen de 10 en 40 eieren in een broeihoop, afhankelijk van de grootte en leeftijd van het vrouwtje. Na acht tot tien weken komen de slangetjes uit het ei. Ze zijn dan ongeveer 16 centimeter lang, wegen 5 gram en lijken op grote regenwormen. Om te groeien moeten de slangen vervellen.
Giftige slangen zijn berucht voor hun dodelijke giftanden. Die ongewone tanden hebben over de gehele lengte een tunnel aan de binnenkant, en lijken op een injectiespuit. Met de tanden spuiten de slangen hun gif in hun prooi als ze die bijten.
De zwarte mamba staat bekend als 's werelds dodelijkste slang. Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen.
Zintuigen Slangen hebben wel ogen, maar zien meestal slecht. Ze horen geen geluiden, omdat ze geen oren hebben, maar ze voelen wél de trillingen aan de grond. Met hun gespleten tong kunnen slangen wel zeer goed ruiken en proeven. Daarom steekt een slang de tong steeds opnieuw uit de bek.
Na 50 tot 70 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren jongen zijn zo'n 15 tot 30 centimeter lang. Na twee tot drie jaar is de rattenslang geslachtsrijp. De leeftijd waarop dat gebeurt, is mede afhankelijk van de hoeveelheid voer die de slang krijgt.
Sommige slangen hebben gif waarmee ze een olifant zouden kunnen doden. Het is zo sterk dat ze er muizen en vogels pijlsnel mee kunnen verlammen en verorberen, want voor kleine dieren is een heel klein beetje gif al genoeg.
Een slang in het Britse Faygate had zo'n honger dat het dier in zijn eigen staart gebeten heeft. Langzaam verdween het lichaam van de slang in de eigen bek. Gelukkig verscheen de eigenaar van Reggie de slang net op tijd om zijn huisdier uit deze benarde situatie te redden, meldt de Daily Mail.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Slangen zijn roofdieren. Ze worden zelf ook door roofdieren aangevallen. Roofvogels, vossen en krokodillen eten slangen of eieren van slangen. Slangen laten zich niet vaak zien.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
De habitat bestaat uit meren, plassen en watervalmeertjes en ook in brak water of in zee langs de kustwateren van West-Afrika wordt de soort soms aangetroffen.
Ze kunnen hun kaken met een enorme kracht dichtslaan om zo hun prooi te grijpen en te doden. Maar de spieren die ze gebruiken om hun bek te openen zijn minder sterk, en soms is een elastiek om z'n kaken genoeg om een krokodil de mond te snoeren (Nooit zelf proberen!).