Strooi wat soda op het matras en laat dit een poosje intrekken. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een middel dat bekend staat om het effectief verwijderen van vieze geurtjes. Het vocht en de luchtjes zullen langzaam in de soda trekken waarna u met de stofzuiger de soda weer opzuigen.
Strooi wat soda op de matras en laat dit een poosje intrekken. De vocht en luchtjes zullen langzaam in de soda trekken en vervolgens kunt u met de stofzuiger de soda weer opzuigen. Een stoomreiniger is effectief voor het reinigen van een matras. Deze desinfecteert en doodt de bacteriën.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Ontgeuren Met al het zweet, stof en andere nare geurtjes die door een matras worden opgenomen, kan het na een tijdje gaan stinken. Om een fris, schoon matras te behouden kan je er soda (zuiveringszout) overheen strooien. Laat dit 30 minuten zitten en zuig het vervolgens op.
Door je matras goed te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht ook weer weg kan. Het luchten kun je doen door je beddengoed opengeslagen aan je voeteneinde te laten liggen. Hierdoor kan er voldoende lucht langs het matras en zal deze weer drogen. Het beste kun je je beddengoed zo laten liggen tot je weer gaat slapen.
Per nacht verliest u gemiddeld een kwart liter vocht in bed. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het matras. Hierdoor kunnen er op een gegeven moment gele zweetvlekken ontstaan. Gelukkig kunt u deze vlekken gemakkelijk verwijderen met keukenzout.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Maak uw matras vrij van stof, huidschilfers en huisstofmijt met een dieptereiniging. Vanaf € 30,- wordt uw matras gereinigd, bestraald door UV-C licht om schimmels en bacteriën te verwijderen en wordt het matras voorzien van een preventiespray tegen huisstofmijt.
Baking Soda doodt bacteriën
Streptokokken zijn bacteriën die infecties kunnen veroorzaken in de neus- en keelholten en op de huid. Het enige wat je hoeft te doen, is je matras schoonmaken met de inhoud van een pak baking soda (á 450 gram) vermengd met wat essentiële olie voor een heerlijke geur, en een stofzuiger.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
De ergste vochtplekken kun je opnemen met droge, schone handdoeken. Probeer met deze handdoeken zoveel mogelijk vocht te onttrekken uit het matras. Als je geen vocht meer kunt opnemen met behulp van de handdoeken, kun je over het nog vochtige gedeelte van het matras wat bicarbonaat (zuiveringszout) strooien.
Haal wekelijks je overtrek van je dekbed en hang het dekbed lekker buiten te luchten. Het liefst in de frisse ochtendlucht. Je hoeft niet je dekbed de hele dag buiten te hangen uit het raam of aan de waslijn. Een paar uurtjes is voldoende.
Wat is de beste stoomreiniger om een matras mee schoon te maken? Het is niet nodig om een dure stoomreiniger aan te schaffen om je matras mee schoon te maken. Iedere stoomreiniger is ervoor geschikt. Zelfs een handstoomreiniger is te gebruiken, al zal je deze dan wel regelmatig bij moeten vullen.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
De warmte die je dan niet nodig hebt, zweet je uit. Het meeste vocht wordt opgevangen door je hoofdkussen, beddengoed, moltons en dekmatras. Maar in sommige gevallen kan het toch zijn dat de transpiratie op je matras komt. En als dit opdroogt, ontstaan er kringen.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.