Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Ze hebben een samentrekkende werking en zouden heilzaam zijn – vooral wanneer ze tijdens de bloei zijn geplukt – bij ooginfecties.
Het is geen fraai uitzicht, als er bij het opensnijden van kersen ook een wormpje ter dikte van een speldenknop vrijkomt en ook geen smakelijk vooruitzicht dat kersen mogelijk een mee-etertje huisvesten. Het vermoeden alleen wekt afkeer. De aangetaste kersen zijn voor het overige niet ongezond, beweren dokters.
Als je voedsel eet waar fruitvliegjes of insecten op hebben gezeten word je niet automatisch ziek. Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien.
Je kunt de kersenvlieg bestrijding uitvoeren door middel van vallen en besproeien. Besproeien wordt eigenlijk voornamelijk alleen gedaan door professionele kersentelers in hun boomgaarden. Voor de kersenboom in de tuin of moestuin worden voornamelijk feromoonvallen en kleefplaten ingezet.
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt.
Frambozen kan u beter ook geen (of heel weinig) kalk geven. Frambozenplanten houden van lichtzure grond. Ook champost kan u beter NIET geven aan frambozen. KALKMINNENDE PLANTEN DIE VAN EXTRA KALK HOUDEN.
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
De wants laat zijn typische weeïge geur achter op bezochte plantendelen als vruchten waardoor de soort als schadelijk wordt gezien. Men heeft soms de pech een braam of andere vrucht te eten die is bezocht door de stinkwants, waardoor de afweerstof in de mond terechtkomt wat een bijzonder onaangename ervaring is.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Je kunt het beste vaststellen of frambozen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de frambozen verkleurd, slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Bij bestaande frambozenbeplantingen kan de eerste bemesting het beste in het voorjaar plaatsvinden, om de vruchtvorming optimaal te ondersteunen. De tweede keer kan je kort na de oogst in de herfst bemesten, om de plant na de vruchtvorming weer van de ontbrekende voedingsstoffen te voorzien.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Ze bevorderen de stoelgang, zorgen voor een vol gevoel (= goed voor de lijn!) en helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Advies Voedingscentrum: eet per dag tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels. Verder bevatten frambozen ook veel calcium en magnesium (zie voedingswaarde mineralen).
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
De kersenvlieg overwintert als pop in de grond. In mei/juni wanneer de dagtemperatuur boven de 16ºC komt, komen de vliegen uit de pop en starten met het leggen van eitjes op de dan nog onrijpe kersen. Uit de eitjes komen witte maden die zich in de kersen eten.
Het kersenvlieg-wijfje legt haar eitjes in de schil van halfrijpe kersen. Daaruit kruipen de larven . Die vreten zich vol met het vruchtvlees rond de pit. Na een viertal weken zijn de maden volgroeid.