Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Stap 3: Wassen
Het schoonmaken van de walnoten is veel werk, maar wel belangrijk! Hoe langer de stukken bolster aan de walnoot blijven, hoe sneller de kwaliteit van de walnoot achteruit gaat. Ze moeten echt helemaal schoon zijn voordat je ze te drogen kunt leggen.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Walnoten roosteren in de oven
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
Bacteriebrand. Bacteriebrand (Xanthomonas juglandis of Pseudomonas juglandis) wordt ook wel bacterieziekte genoemd. De bacterieziekte is te herkennen aan de zwarte vlekken op het blad en op de bolster, waar de walnoot in zit. Tevens tast de bacterie scheuten en knoppen aan.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Noten invriezen is dus mogelijk, maar niet alle noten zijn even geschikt. Bij noten die aan bomen groeien is het geen probleem, denk aan hazelnoten, cashewnoten en walnoten. Pinda's worden sneller oud in de vriezer, maar invriezen kan wel. Alle soorten noten moeten wel eerst ui de schaal gehaald worden.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Hazelnoten invriezen
Alle noten kraken, dus uit de schaal halen. Eventueel de noten hakken, maar heel kun je de noten ook invriezen. In diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een label met daarop de naam en de invriesdatum.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.