Het (warme) water neutraliseert veel van de enzymremmers en verhoogt de biologische beschikbaarheid van veel voedingsstoffen, met name B-vitamines. Het zout helpt enzymen te activeren die de enzymremmers in noten deactiveren.
Verwijder de zachte (groene) buitenste schalen volledig om besmetting door schimmel tijdens de latere opslag te voorkomen. Niet afspoelen – hierdoor kunnen vocht en schimmelsporen in de noot dringen, wat tot vroegtijdig bederf kan leiden –, maar "pellen" met de handen en de resten verwijderen met een grove borstel.
Start met gepelde walnoten (je kan ze heel makkelijk pellen als je ze eerst even blancheert) die je een nacht laat weken in water. Giet het water nadien weg, doe de geweekte walnoten in de blender en voeg opnieuw drie keer hun volume in water, wat vanille-extract en honing toe.
Ten slotte is er nog een andere methode waarbij de gepelde noten op een met bakpapier beklede schaal worden gelegd en in de voorverwarmde oven van 180 graden worden gezet voor maximaal 5 minuten . Nadat u ze uit de oven haalt en laat afkoelen, zal het velletje er gemakkelijk afgaan.
Walnootschillen bevatten van nature tannines, waardoor ze een uitstekend natuurlijk beitsmiddel zijn. Deze eigenschap helpt de kleur op vezels te fixeren, waardoor extra beitsmiddelen vaak overbodig zijn. Door ijzersulfaat toe te voegen aan je walnoot-tanninebad, kun je diepere en intensere kleuren bereiken.
Om de groene omhulsels te verwijderen, kun je de walnoten in water weken en de omhulsels voorzichtig met je handen verwijderen. Na het verwijderen van de omhulsels, is het belangrijk om de walnoten grondig te spoelen en te drogen voordat je ze gaat drogen.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Hoewel walnoten gegeten kunnen worden zoals ze zijn door de buitenste schil te verwijderen , is de beste manier om ze te eten door ze een nacht te laten weken. Week gewoon 2-4 walnootstukken een nacht in een kopje water en eet ze als eerste 's ochtends. Walnoten weken helpt bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte in het lichaam.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Als je walnoten 2-3 minuten in kokend water kookt, wordt het water troebel en komen er onzuiverheden uit . Haal van het vuur, zeef en spoel meerdere keren onder stromend water. Veeg het water af met een theedoek en bak het in een verwarmde pan zonder olie. Als je dit doet, kun je pure en hartigere walnoten proeven.
Na het oogsten spoel je de noten grondig af met lauw water. Zorg ervoor dat alle resten van de bolster verwijderd zijn, want die kunnen de kwaliteit van de noten verminderen. Laat ze vervolgens drogen in een goed geventileerde ruimte.
De pitten worden met een houweel en een tang uit de notendop gehaald. Een hamer of notenkraker kan worden gebruikt om de noot langs de as te kraken. Nadat de noot is gespleten, gebruikt u een houweel of tang om de pitten eruit te halen.
Wat is de houdbaarheid van de walnoten:
Bewaar walnoten in hun schaal op een koele, droge plaats. Hier kunnen ze wel enkele maanden houdbaar blijven.
Doe de walnoten vijf minuten in kokend water om de bittere smaak te verwijderen. Haal ze uit het water, laat ze uitlekken en giet er koud water overheen.
Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is. En dat nog los van dat ze bij mensen een allergische of intolerantie reactie kunnen geven.
Deskundigen zijn het erover eens dat om de voordelen te oogsten, men de walnoten ongeveer 6-7 uur of een nacht moet laten weken. En gemiddeld kan een gezond persoon 3-4 geweekte stukken walnoten eten.
Bacteriebrand treedt vooral op hoge luchtvochtigheid, regen en warmte (tussen de 16 en 29 graden) en sterke groei (jonge bomen!) Ook veel stikstof en water zijn ongunstige factoren. De bestrijding wordt gedaan door spuiten met 500 gr.koperxychloride per 100 liter water en wel drie maal.
In de koelkast: Bewaar geopende noten tot 9 maanden in de koelkast voor optimale versheid. In de keukenkast: In een koele, droge keukenkast blijven noten tot 6 maanden goed. In de vriezer: Noten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.
Walnoten doen het perfect in je granola, stamppot, over een pannenkoek, bij groenten, in een dressing, taart, cake, brood of een dip (muhammara!). Voor wat kersverse inspiratie hebben we 19 baksels en gerechten met walnoten voor je op een rij gezet.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Als u een open haard of houtkachel heeft, kunt u de schelpen die u normaal gesproken zou weggooien, gerust verbranden. Het zijn namelijk volledig natuurlijke producten die op geen enkele manier behandeld hoeven te worden en die ideaal zijn voor het verwarmen van uw huis.
Koelkast: Voor opslag tot zes maanden is de koelkast ideaal. Dit is vooral aan te raden voor olieachtige noten zoals walnoten en pecannoten. Vriezer: Voor nog langere opslag (tot een jaar), kunt u noten in de vriezer bewaren. Dit heeft geen invloed op de smaak of textuur van de noten na ontdooien.
Wanneer ze worden gebruikt als tuinmulch , helpen gemalen walnootdoppen om planten te isoleren en vocht in de grond vast te houden. Ze zijn een natuurlijke onkruidonderdrukker en worden vaak gebruikt onder pijnbomen en eikenbomen op golfbanen. Naarmate walnootdoppen geleidelijk ontbinden, voegen ze voedingsstoffen toe aan de grond.