Als er sprake is van voetschimmel dan kun je het beste een apparaat gebruiken dat ontsmet via UV-licht. In plaats daarvan kun je ook waterstofperoxide of zuiveringszout gebruiken om de schimmel te verwijderen. Ook azijn is effectief voor het tegengaan van schimmelgroei in schoenen.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Er zijn diverse schoenreinigers (zoals Shoefresh of Clean & Green) die de schimmels en bacteriën in de schoenen doden. Vaak gebruiken deze schoenreinigers UV licht, maar ook ozon wordt gebruikt. En in sommige gevallen zelfs een combinatie. Deze schoenreinigers drogen de schoenen en doden de bacteriën en schimmels.
Iedereen zweet in zijn schoenen en het vocht dat zo ontstaat, zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels, of erger nog, voetschimmels zich kunnen ontwikkelen. En daarmee ontstaan vieze geurtjes.
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de voetschimmel echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, miconazol, sulconazol en terbinafine.
Het is aan te raden om voetschimmel zo snel mogelijk te behandelen, want als er niets aan wordt gedaan kan het ook de teennagels en zelf de hele voet aantasten. Ook andere delen van het lichaam kunnen worden geïnfecteerd.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Je schoenen zijn weer fris voor gebruik! Naast dat je de binnenzool kunt schoonmaken met azijn, kun je ook je voeten af en toe een azijnbadje geven. Door azijn aan je voetenbadje toe te voegen, ga je mogelijke schimmels tegen en krijgen bacteriën geen kans aan je voeten.
Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Helpt azijn tegen voetschimmel of tegen een schimmelnagel? Azijn tegen voetschimmel of azijn tegen schimmelnagels helpt helaas niet. Het beste middel tegen voetschimmel is toch echt een antischimmelmedicatie.
Voetschimmel kan in een vochtige en warme omgeving snel groeien. Was je sokken op minimaal 60 graden Celsius. Draag goed ventilerende sokken en schoenen om transpiratie te voorkomen. Bij voorkeur leren schoenen en katoenen sokken.
Bij voetschimmel heeft u meestal witte schilfers en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. U kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet u blaasjes en puistjes erbij.
Hoe besmettelijk is voetschimmel? Schimmels groeien in de buitenste laag van de opperhuid en planten zich voort door middel van sporen. Deze sporen zitten in de huidschilfers. Als de schilfers loslaten, verspreiden de sporen zich overal.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Oorzaken van voetschimmel
Pas wanneer de voetschimmel een plek vindt om de huid binnen te dringen, kan deze een infectie veroorzaken. Schimmels leven het liefst in een warme en vochtige omgeving. Warmte en vocht maken je huid week, waardoor schimmels gemakkelijk naar binnen kunnen dringen en een infectie kan ontstaan.
Adviezen bij huidschimmel
Was uw huid liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten blijven zitten. Droog de huid goed af. U kunt drogend poeder (talkpoeder) doen op plekken die moeilijk droog te maken zijn.
Hoe ziet een voetschimmel eruit ? De infectie veroorzaakt een plaatselijke ontstekingsreactie. Deze gaat gepaard met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn.
Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriën en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriën en schimmels te doden.
Maak een sopje van groene zeep, gebruik een zachte borstel of doek, wrijf met de nerf mee en maak je schoenen daarna goed droog. Voor hardnekkige vlekken in leren schoenen kan je ook pure groene zeep even in laten trekken in de vlek, daarna met een vochtige doek afnemen en de schoen droog maken.
Soda zorgt ervoor dat je voeten diep gereinigd worden. Laat je voeten zo'n tien minuten weken in het voetenbadje. Je voeten worden zo gereinigd en het eelt dat op je voeten zit, weekt alvast een beetje los, waardoor je dat direct makkelijker van je voeten kunt verwijderen.
Niet in iedere willekeurige schoen kan een steunzool geplaatst worden. Wanneer een schoen een uitneembaar voetbed heeft dan kan het bestaande voetbed verwijderd worden, om plaats te maken voor de op maat gemaakte steunzool. Verder moeten de schoenen een dichte hiel hebben en een goede sluiting bieden.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Voetschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met huidschimmels, die ook dermatofyten worden genoemd. Het is een schimmelsoort, die we allemaal in ons lichaam hebben, net zoals zoveel andere schimmels en bacteriën in ons lichaam en op onze huid. Normaal gesproken is deze schimmel volledig onschadelijk.
Een voetschimmel die niet goed wordt behandeld kan een bijzondere vorm van handeczeem geven. Deze vorm wordt “acrovesiculeus eczeem” genoemd oftewel blaasjeseczeem. Hierbij zien we sterk jeukende blaasjes en rode vlekjes aan de handen en tussen de vingers.