Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Ter bestrijding van de gevoelige tandhalzen en/of blootliggend worteloppervlak kan de tandarts speciale lakjes appliceren op het tandbeen, welke de tubuli moeten dichten en de gevoeligheid verminderen.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
In het algemeen kan teruggetrokken tandvlees geen kwaad en hoeft het in de meeste gevallen niet behandeld te worden. Het tandvlees kan zich ook bij slechts één tand terugtrekken, terwijl dit bij de andere tanden of kiezen niet het geval is of niet in dezelfde mate.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Masseer zachtjes met de rubberen tip tussen uw tanden en tandvlees. Doe dit niet te hard om overstimulatie te voorkomen. Spoel de tip voor en na gebruik goed af. We raden aan om de rubberen tip na veelvuldig gebruik te vervangen.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees.