Kokend water voor ijsblokjesGiet water dat net van de kook af is in de vorm, schuif het bakje voorzichtig in de vriezer en je zult verbaasd zijn van de snelheid.
Hoe snel ijsblokjes smelten hangt af van vele factoren, o.a. het weer. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Invriezen met kokend water
Zo bevriezen ze namelijk sneller dan met koud water! Koud water vormt tijdens het vriesproces namelijk een ijslaagje langs de wand van de mal, wat als een isolator werkt. Bovendien zullen de ijsblokjes op deze manier ook doorzichtig blijven, in plaats van wit en mat.
Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst.
Hoe lang het duurt voordat de ijsklontjes door en door bevroren zijn hangt af van de vrieskracht van je vriezer. Heb je ze voor een speciale gelegenheid nodig, maak ze dan een dag van tevoren, dan zijn ze zeker goed.
Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt van zout water kan wel zakken tot -22°C.
Je zou misschien denken: water bevriest toch bij nul graden, maar dat is niet altijd het geval. Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden).
IJsklontzakjes zijn een eenvoudige en handige manier om ijsblokjes te maken. Ze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en zijn eenvoudig te gebruiken: vul het zakje met water, vouw het af en leg het in de vriezer. Na ongeveer 4-6 uur zijn de ijsblokjes klaar.
Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen bij een drenkeling is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig.
Het vriespunt van suikerwater wordt niet veel verlaagd. Het toevoegen van suiker werkt dus alleen bij temperaturen van 0 tot -1 graden Celcius. Bij strengere vorst vriest ook je suikerwater binnen de kortste keren dicht.
Snelvriezen zorgt ervoor dat het vlees zo snel mogelijk doorvriest, zodat de cellen niet beschadigd raken. Het snel doorvriezen zorgt voor kleine ijskristallen. In tegenstelling tot grote ijskristallen, beschadigen de kleine ijskristallen de celmembranen van het vlees niet.
De minimale temperatuur van een ijsblokje is -273,15 graden celcius, oftewel 0 kelvin. Het absolute nulpunt, kouder kan niet.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
Als je voortdurend trek hebt in ijs, kan het geen kwaad om je ijzergehalte aan te vullen. IJzer kan worden ingenomen via een multivitamine, maar het zit ook in groene bladgroenten zoals verse spinazie. In het ergste geval kunt u uw arts naar uw ijzergehalte vragen tijdens uw volgende jaarlijkse controle.
Doe een ijsblokje in een glas, vul het met water tot aan de rand en laat het ijs smelten. Wanneer het ijs helemaal gesmolten is, loopt het glas niet over. Dat komt doordat de dichtheid van ijs lager is dan die van water. IJs neemt dus een groter volume in dan water.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Water met een hogere starttemperatuur (rood) bereikt bizar genoeg sneller negatieve temperaturen, en bevriest dus sneller dan water met een lagere starttemperatuur (blauw). De curves in deze grafiek stagneren een lange tijd op 0 graden Celsius, waar vloeibaar water zogenaamde “latente” warmte afstaat om ijs te worden.
Als we uitgaan van natuurijs, denk aan plassen en vaarten, dan moet het ongeveer 5 dagen vriezen met een temperatuur van -5 graden of kouder. Ook moet het kwik dan overdag niet of nauwelijks boven 0 uitkomen. Op ijsbanen of sintelbanen die onder water gezet worden, is minder nodig.
Je schoolboekenkennis kan overboord: niet al het water bevriest bij nul graden. Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens beginnen met het maken van een ijskristal. In heel schoon water is dat heel moeilijk en dat water bevriest daarom pas rond de min veertig graden.