Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft? Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
De beste littekencreme volgens de consumentenbond is de Biodermal littekencreme. Het product is samengesteld om littekenweefsel soepel en zacht te houden en littekens zichtbaar te verminderen.
Smeren. Een littekencrème of -olie kan de zichtbaarheid van littekens aanzienlijk verminderen. Het ondersteunt het herstelproces van de huid en kan daardoor helpen het litteken soepel en licht te houden.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken, een verdikking door een overschot aan bindweefselcellen. Het is onderhuids littekenweefsel dat zich aan de oppervlakte uit als een streng op de huid. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening.
Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Tijdens de ingreep is ook de radiotherapeut aanwezig om in het litteken een dunne katheter in te brengen. Deze katheter wordt later gebruikt voor de inwendige bestraling.
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
De ontstekingsfase duurt een tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Kenmerken van deze fase zijn in het begin: roodheid, zwelling, pijn en warmte. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsels en collageen vezels worden aangemaakt.
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
Aloë vera voor littekens gebruiken helpt om de huid beter te laten herstellen bij nieuwe en oudere littekens. Zodra de wond dicht is kun je tweemaal per dag je littekens insmeren met Aloë vera. De gel verzorgt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid.
Een hypertrofisch (Latijn voor verdikt) litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden. Het komt vaak voor bij rossige mensen en mensen met een donkere huid. Dit litteken is meestal rood, verdikt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Dit litteken wordt niet groter dan de oorspronkelijke wond.
Littekens verminderen
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Als jij op zoek bent naar de allerbeste Littekencrème van 2022 dan is de Biodermal Littekencrème veruit je beste keuze. Met deze Littekencrème zijn je littekens in veel gevallen al binnen 3 tot 4 weken minder zichtbaar tot geheel verdwenen. Ook helpt deze zalf bij het tegengaan van litteken pijn.
Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen wordt gestimuleerd.
Vitamine E zorgt voor een sterke huid. Het ondersteunt een goede doorbloeding van de huidcellen, waardoor cellen sneller herstellen of vernieuwen. De huid wordt mooier en littekens genezen sneller. Vitamine C speelt een rol bij een beschadigde en verouderde huid.