Doe een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje of stukje keukenpapier en wrijf zachtjes over het oortje. Het papier of wattenstaafje moet je niet te nat maken, want de oordopjes zijn vaak niet waterbestendig.
Hiervoor gebruik je het best een wattenstaaf. Eventueel kun je hier een alcoholoplossing bij gebruiken. Wees wel voorzichtig, want je kunt de connectoren in de beschermcase beter niet aanraken. Deze pinnetjes maken contact met je oordopjes en zorgen ervoor dat ze opgeladen worden, maar zijn ook erg gevoelig.
Oordoppen kun je schoonmaken met lauwwarm water en zeep. Bepaalde oordoppen worden geleverd met een speciaal schoonmaakhulpje waarmee je de oordoppen gemakkelijk van oorsmeer kunt ontdoen. Wring oordoppen gemaakt van schuim niet uit, maar laat ze aan de lucht drogen.
Minstens één keer per maand. Tijd dus om je 'oortjes' een schoonmaakbeurt te geven! Hoe vaak je dit moet doen, hangt ervan af hoe vaak en waarvoor je ze gebruikt. Speciale sportoordopjes kun je bijvoorbeeld beter vaker schoonmaken vanwege het zweet.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Doe een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje of stukje keukenpapier en wrijf zachtjes over het oortje. Het papier of wattenstaafje moet je niet te nat maken, want de oordopjes zijn vaak niet waterbestendig.
OORDOPJES EN OORSMEER
Ook kan het zijn dat je het oordopje niet genoeg kunt versmallen voordat je het in het oor inbrengt, waardoor je het van nature aanwezige oorsmeer in je oor ook naar binnen schuift. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen.
Ga regelmatig met een droog wattenstaafje langs het speakergaas en gebruik een zachte, droge en pluisvrije doek. Haal hier al het vuil weg en voorkom dat de viezigheid dieper in de oordopjes terechtkomt. Maak je AirPods nooit schoon met water of scherpe voorwerpen.
Pluggerz earplugs Uni-Fit maak je makkelijk schoon met wat handwarm water en natuurlijke zeep. Laat ze daarna opdrogen. Door alcohol, zuren en afdrogen kunnen je oordopjes beschadigen. Let op: voordat je de Pluggerz earplugs Music Premium schoonmaakt, moet het filter uit de gehoorbeschermer gehaald worden.
Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer namelijk verder je oor in, tegen je trommelvlies aan. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Je kunt er beter voor kiezen om het oorsmeer te verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher) of door Audispray te gebruiken. Deze middelen zijn veilig voor je oren.
Regelmatige reiniging van de gehoorgangen door de huisarts of KNO-arts voorkomt problematische ophoping van oorsmeer. Als de gehoorgang te nauw is kan deze door middel van een kleine ingreep ruimer gemaakt worden, (een gehoorgangplastiek, meatoplastiek) waardoor de afvoer van cerumen gemakkelijker wordt.
Uw AirPods Pro, AirPods (3e generatie) en MagSafe-oplaadcase voor AirPods (3e generatie) zijn water- en zweetbestendig, maar niet zweet- of waterdicht. * De MagSafe-oplaadcase en draadloze oplaadcase voor AirPods Pro zijn niet water- of zweetbestendig.
Otoplastieken gaan minimaal 1 jaar mee. Vaak geeft de fabrikant 2 jaar garantie. Omdat je gehoorgang blijft groeien is het belangrijk om na een jaar een lektest te doen, dan wordt gekeken of de oordop nog voldoende dempt. Herriestoppers zijn over het algemeen bedoeld voor eenmalig gebruik.
Is het schadelijk om te slapen met oordoppen? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen.
Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Er zijn meerdere onderzoeken over slaap in combinatie met muziek. Over het algemeen wordt er gesproken over een positief effect van muziek op slaap. Niet alleen val je sneller en rustiger in slaap door muziek te luisteren maar het is het voor de algehele kwaliteit van de slaap ook positief.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.