Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein. Als je minder vlees gaat eten, is het belangrijk dat je andere producten eet met voldoende ijzer, zoals eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Vitamine C zorgt dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus makkelijker op. Er zijn stoffen die de opname van heemijzer wat verminderen: fytaat (granen, peulvruchten) en polyfenol (thee, koffie).
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Hartproblemen en hoger risico op laag geboortegewicht
Een breed scala aan gezondheidsproblemen kan worden veroorzaakt door een ijzertekort, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval en rusteloze benen. Ook kan ijzertekort andere aandoeningen verslechteren, zoals die van het hart.
Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!
U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Uw overgewicht heeft geen invloed op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Soms is het nodig om vitamine C erbij te slikken als ferrofumaraat onvoldoene werkt.
IJzertekort kan onder andere ontstaan door chronische ziekten, een ijzerarm voedingspatroon en een stoornis in het opnemen van ijzer. Voor een goede behandeling is het belangrijk om de oorzaak van het ijzertekort vast te stellen. Eventueel kunnen ijzersupplementen een tekort verhelpen.
Als de verloskundige of arts een ijzerpreparaat heeft voorgeschreven, is het aan te raden dit in te nemen met een vitamine-C-rijke drank. Bijvoorbeeld met sinaasappelsap, grapefruitsap of ananassap. Het ijzer wordt dan beter opgenomen. Een ijzerpreparaat mag u nooit met melkproducten innemen.
Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever. Hierdoor neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maagdarmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.
Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen.
Roosvicee Ferro bevat ferrogluconaat, een ijzer dat snel in het bloed wordt opgenomen. Bovendien wordt er aan Roosvicee Ferro vitamine C toegevoegd, wat belangrijk is voor een goede ijzeropname. Met Roosvicee Ferro krijg je op een makkelijke manier extra ijzer binnen.
De symptomen van bloedarmoede zijn verschillend en gevarieerd. De belangrijkste zijn: Gewichtsverlies of verlies van eetlust. Bleekheid.
Tannine (in rode wijn, thee en druiven) en voedingsvezel remmen de opname. Andere stoffen, zoals oxaalzuur in rabarber, zorgen dat het ijzer een onoplosbare vorm krijgt, waardoor de opname in het lichaam wordt bemoeilijkt.
De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.
IJzertabletten bevatten ijzer in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen. Het duurt zes weken tot enkele maanden bij dagelijks gebruik totdat een ijzertekort is aangevuld. IJzertabletten kunnen diverse bijwerkingen hebben, namelijk: maagdarmklachten zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en verstopping.
Om genoeg ijzer binnen te krijgen kun je het beste ijzerrijke producten nemen in combinatie met voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit, zoals een sinaasappel: ijzer wordt beter opgenomen door vitamine C.
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.