Hoe snel kun je spieren opbouwen? Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Je zult ze echt in de sportschool moeten trainen voor het gewenste resultaat. Probeer minimaal één keer week je benen te trainen. Door je benen te trainen worden er zeer belangrijke hormonen aangemaakt die verantwoordelijk zijn voor spieropbouw en herstel.
Als jij je afvraagt of je ook dikkere benen kunt krijgen zonder meer te moeten eten, moeten we je helaas teleurstellen. Dat is namelijk in geen geval mogelijk. Je zult namelijk moeten zorgen voor een calorieoverschot. Dat betekent simpelweg dat je méér calorieën moet eten dan dat je verbruikt.
Veel trainen met je benen, dan kweek je meer spieren. Voldoende eiwitten eten op een dag (minstens 100 gram), en om de dag dingen als squats, lunges en deadlifts doen. Langzaam beginnen, gewichten opbouwen. Goed bekijken hoe je de oefeningen moet doen, vraag anders hulp in de sportschool.
Voor spieropbouw zijn eiwitten belangrijk. Je lichaam heeft ongeveer 1,8 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om effectief spiermassa op te bouwen. In de praktijk komt dat erop neer dat een man van 80 kilogram ongeveer 140-160 gram eiwit moet eten. Maar let ook op het aantal koolhydraten en gezonde vetten.
Je testosteronniveau neemt na je veertigste met één procent per jaar af. Om tijdloze spieren op te bouwen, kun je het beste focussen op compoundoefeningen. Combineer deze met mobiliteitsklassiekers en je krijgt de hormonen die je nodig hebt om te groeien erbij cadeau. Je bent nog niet te oud – nog lang niet.
Eiwitten zijn de bouwstoffen van je spieren. Voor optimale spieropbouw wordt er geadviseerd om 1,6 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Daarnaast haalt je lichaam energie uit koolhydraten, die heb je dus ook zeker nodig.
Ja, hardlopen is goed om je beenspieren te trainen. Tijdens het hardlopen gebruik je je heupspieren, je bilspieren, je bovenbeenspieren, je kuitspieren, enzovoorts. Na elke trainingssessie wordt je lichaam dus gestimuleerd om meer spiermassa te kweken.
Squats, lunges en beendrukken zijn uitstekende oefeningen om je benen steviger te maken. Neem daarbij wel extra calorieën om je lichaam van voldoende brandstof te voorzien en zorg dat je voldoende eiwitten (proteïne) binnenkrijgt. Lees verder om meer te leren over hoe je grotere en stevige bovenbenen ontwikkelt.
De juiste oefeningen doen. Doe squats met dumbbells. Als je last hebt van magere bovenbenen, dan is dit de oefening die je nodig hebt. Het doen van squats is de beste manier om je dijen op te pompen, en het toevoegen van dumbbells (of een barbell) maakt de training nog effectiever.
Wat doet wandelen met je benen? wandelen stimuleert de bloedsomloop in je benen, dit zorgt ervoor dat je benen minder snel vermoeid raken. Daarnaast kan wandelen helpen bij het voorkomen van spataderen. Wandelen is ook goed om je beenspieren te trainen.
Je geeft te snel op
'Dat kost tijd: het duurt zo'n 6 tot 8 weken voordat je echt resultaten zult zien en grote spiergroepen zoals je billen, van vorm zullen veranderen. In die eerste weken geven veel mensen al op, omdat ze niet meteen de resultaten zien die ze zouden willen.
Wandelen
Door te wandelen train je onbewust heel veel spieren, zoals je billen, rug, benen en kuiten. Door te wandelen maak je je spieren langzaam sterker, zonder dat je je gewrichten overbelast.
Doe twee keer per week een paar setjes beenspieroefeningen en ga twee of drie keer per week rustig hardlopen. Bouw de weerstand geleidelijk op: doe je beenspieroefeningen wekelijks met een net iets zwaarder gewicht en breid je hardlooprondje per week met een halve kilometer uit.
Kortweg: nee. Je kunt met full-body workouts waarbij je niet all-out gaat elke dag trainen. Maar als je doel spiergroei is, is dat verre van optimaal. Niet alleen omdat een spiergroep rust nodig heeft om te herstellen - en te groeien dus - maar ook om je lichaam niet uit te putten.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.