Maak een mengsel van witte azijn (een half kopje), water (één kopje) en afwasmiddel (twee eetlepels) en breng dit aan op de kurkumavlek. Laat dit ongeveer 20 minuten intrekken, wrijf de stof tegen elkaar aan om de resten los te maken en was het kledingstuk dan in de wasmachine.
In veel Aziatische landen gebruikt men kurkuma als middel tegen huidaandoeningen. Bij laboratoriumtesten blijkt de curcumine in kurkuma te werken als antioxidant. Dit betekent dat het celbeschadiging vertraagt. Bovendien blijkt het een antibacteriële werking te hebben.
Citroensap
Vul een schaal of kom met warm water, en voeg hier een scheutje citroensap aan toe. Het sap ontkleurt je nagels en geeft ze hun natuurlijke kleur terug.
Maak een badje voor je nagels met lauwwarm water en vers citroensap. Week je nagels enkele minuten in het badje. Borstel daarna met een tandenborstel over je nagels en laat ze opnieuw even weken in het badje. Spoel je nagels daarna af met warm water.
Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor. Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
Maak je eigen kurkuma masker
4 eetlepels kurkuma. Snufje zwarte peper. Meng de ingrediënten in een kom en doe het in een glazen potje. De opname van kurkuma wordt verhoogd met 2000% als er zwarte peper wordt toegevoegd aan het masker.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Het is allereerst anti-bacterieel en anti-irriterend. Maar een kurkuma masker schijnt ook te helpen tegen acne en acne littekens , vermindert rimpels en pigmentvlekken, verheldert je huid, vermindert de groei van de gezichtshaar, verwijdert dode cellen enz.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Scrub je huid met kikkererwtenmeel en kurkuma
Meng 1 eetlepel kikkererwtenmeel en een eetlepel (plantaardige) melk met een eetlepel kurkuma. Roer alles goed door elkaar en masseer het mengsel gedurende één minuut zachtjes met ronddraaiende bewegingen in op je huid en hals. Zo komen de dode huidcellen los van je huid.
Plaats het water en de kurkuma in de mengbeker en start Peeler /4 min. Laat de kurkuma uitlekken door een fijne zeef. Verwijder de Peeler. Maak de mengbeker leeg en verwijder de schillen (zie tip).
Breng enkele druppels spiritus aan op de kerrievlek en laat dit 5 tot 10 minuten intrekken. Spoel het kledingstuk daarna goed uit met lauwwarm water om te zorgen dat de gele kleur eenvoudig geneutraliseerd wordt. We raden u aan om het kledingstuk daarna nog wel te wassen volgens het wasvoorschrift.
Gebruiken. Kurkuma geeft een prachtige gele kleur en een krachtige smaak aan je gerechten. Gebruik de specerij bijvoorbeeld in curries, soepen of smoothies. Of ga voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop.
Voor een mooi huidje:
Smeer blanke yoghurt op je gezicht als een maskertje, en het laat het tien minuten zitten. Spoel vervolgende de yoghurt van je gezicht met lauwwarm water. De yoghurt verkleint je poriën en reinigt je huid. Het melkzuur in de yoghurt, is veel zachter dan de meeste crèmes, en werkt verjongend.
Van eieren worden je poriën kleiner en acne minder
Een masker van ei wordt op heel wat beautyblogs 'verkocht' als het natuurlijke wondermiddel bij acneklachten. De eieren zouden de poriën 'lekker grondig reinigen en zelfs verkleinen'. Er bestaat helaas geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma helpt om je HDL-cholesterol aanzienlijk te laten toenemen en je LDL-cholesterol juist te laten dalen. Hiermee helpt kurkuma je dus om je hart en bloedvaten gezond te houden. Daar komt nog eens bij dat dit superkruid helpt om je bloedvaten te versterken en om te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Dan is het waarschijnlijker dat je nagels geel verkleuren door het kleurpigment in de nagellak die je gebruikt. Als de chemicaliën in de lak in aanraking komen met het lichaamseigen keratine, kan er een reactie ontstaan – het kan gaan oxideren. Vooral bij donkere kleuren komt dit vaker voor dan bij lichte kleuren.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Om van die gele kleur af te komen, kun je het beste af en toe je nagels laten luchten. Doe een tijdje geen nagellak op en gun je nagels wat rust. Ook kan het helpen om je nagels eerst te lakken met een heldere basislaag, voordat je de donkere kleur op je nagels smeert. Zo hou je de gele vlekken op afstand.