In de bloem kunnen kleine klontjes zitten. Wanneer deze toch in het beslag terecht komen, is het lastig om deze er nog uit te halen door middel van spatelen. Door het voor gebruik zeven van de bloem worden deze klonten eruit gehaald en wordt het risico dat deze in het beslag terecht komen kleiner.
Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.''
Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren
Voeg de eieren één voor één toe, wacht tot het eerste ei helemaal opgenomen is voor je het volgende toevoegt. Als het beslag dan nog steeds gaat schiften, of dat lijkt te gaan doen, voeg dan alvast 1 à 2 eetlepels bloem uit het recept toe.
Zorg ervoor dat je de bloem in delen door het beslag spatelt. Zo behoud je de luchtigheid en ga je glutenvorming tegen. Teveel glutenvorming zorgt namelijk voor een taaie cake.
Tarwebloem heeft minder gluten dan bloem van harde tarwe (durum tarwe) en is hierdoor net iets minder geschikt voor het bakken van brood. Gewone bloem is perfect voor allerlei bakrecepten. Zo kun je de tarwebloem gebruiken voor koekjes, taarten en cake.
Cakemeel. Cakemeel is eigenlijk een variant op zelfrijzend bakmeel. Ook hier geldt dus dat het een bloem is, en niet een meel zoals de naam doet vermoeden. Aan cakemeel worden naast bakpoeder vaak ook smaakstoffen toegevoegd, vanille en citroen bijvoorbeeld.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Ja, je kan geschifte saus nog eten. De stoffen in het ingrediënt trekken zich los van elkaar, maar veranderen niet. Het is dus niet gevaarlijk om de saus toch nog op te eten, maar lekker en mooi is anders. Voor een succesvol sausje is het dus belangrijk om schiften te voorkomen.
De oplossing is gelukkig simpel, als je botercrème is gaan schiften dan los je dit op door de crème te verwarmen en tegelijkertijd te blijven mixen. Dit kan door een warmwaterbad of door een föhn te gebruiken.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Boerencake is een ouderwetse cake met een specifieke smaak en structuur. De ingrediënten voor boerencake verschillende niet zoveel van het basis cake recept maar soms is net de verhouding iets anders of de bereiding waardoor de cake toch net even anders van structuur en smaak is.
Melkvervangers, zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk, worden steeds populairder. Toch mogen deze dranken officieel geen melk heten. Melk mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Koopmans Boerencakemeel is de perfecte basis voor een ambachtelijke boerencake. Volg het recept op de verpakking en voeg boter, eieren en suiker toe. Onze boerencake heeft een volle romige smaak en is genoeg voor twee cakes waar je ongeveer 25 plakken uit kan snijden.