Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.
Grond verbeteren
Heermoes groeit op veel plekken, maar ook op tamelijk arme grond. Groeit er heermoes in uw tuin, dan kan het dus zo zijn dat er wat aan de bodem schort. Om na verwijdering te voorkomen dat de plantjes terugkeren kunt u de grond dan ook verbeteren of de tuin bemesten.
Kalk maakt de grond kalkrijker en heermoes kan hier niet goed tegen. Heermoes bestrijden met azijn kun je het beste doen als azijn in een steeg groeit of een plek waar niet veel andere planten staan. Azijn tast namelijk alle groene planten in zijn omgeving aan.
Je kunt heermoes verstikken door een bemesting met kalium en fosfor (beendermeel) uit te voeren en daarna het perceel af te dekken met dit zwart plastic. Na verloop van tijd zullen de planten uitgeput zijn en de strijd opgeven.
Gelukkig kun jij ook nog heermoes bestrijden met gif. Voor het milieu niet de beste manier, maar wel de meest efficiënte. Vandaag de dag zijn er talloze middelen verkrijgbaar om binnen de kortste keren verlost te zijn van deze vervelende plantensoort. Mijn persoonlijke favoriet is Ecostyle Ultima.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Wil je het met de hand bestrijden, wacht dan tot het flink hoog is, pak het dan tegen de grond aan bij de stengel en trek het er uit. Als het goed gaat, blijft er een stukje wortel aan zitten, is dan niet het geval, dan loopt het zo weer uit. Er moet dus altijd een stukje aan zitten.
Voor Lavameel wordt ongeveer 400 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin ;) Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.
Boeren houden niet van heermoes in de wei. Uit onderzoek is gebleken dat zowel runderen als paarden ervan eten. Wanneer het wordt verwerkt in hooi, kan consumptie van heermoes leiden tot vernietiging van vitamine B1, met verlamming van de achterpoten tot gevolg.
Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen. De wortels zijn namelijk volgezogen met mineralen, en dit kan de grond dan weer mooi opnemen. Hierdoor wordt de grond weer rijker aan mineralen, waardoor er in het vervolg weer minder heermoes zal groeien.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
plek kent waar de plant staat, kun je eventueel iets drogen. Ik stop altijd een paar handjes van het kruid in een papieren zak en leg dit op een warme plek neer op zolder. Binnen een paar dagen is het kruid droog. Onder aan het artikel vind je foto's waaraan je de juiste Heermoes kunt herkennen.
Wanneer je heermoes in je tuin hebt, dan heeft uw grond tekorten. Heermoes kan groeien aangezien hij met zijn meters lange wortels de mineralen diep uit de bodem kan halen. Heermoes zorgt er op de zeer lange termijn voor dat uw grond terug vruchtbaar wordt doordat hij mineralen uit de diepe bodem kan halen.
Heermoes zelf is giftig voor enkele andere planten. Bepaalde grassen kunnen niet ontkiemen in de nabijheid van deze plant. Zo zorgt het onkruid zelf voor ruimte om zich heen. Heermoes kan giftig zijn voor mensen, maar zeker ook voor paarden.
Equisetum spp. De paardenstaart komt veel voor langs bosranden en in de buurt van beekjes. Deze plant is in het speciaal giftig voor paarden, andere dieren hebben minder tot geen symptomen bij het eten ervan. De gehele plant is giftig, zowel vers als in hooi, maar wordt vooral in hooi gegeten door paarden.
De Latijnse naam van Heermoes is Equisetum arvense. In Nederland noemen we het ook wel kattenstaart en paardenstaart. Heermoes groeit overal, niet per definitie op arme grond.
De plant verspreidt zich via sporen die uitgroeien tot een prothallium of voorkiem, waarna de bevruchting kan plaatsvinden. Alleen op open grond lukte deze vorm van voortplanting. De soort maakt ook veel wortelstokken die diep de grond in gaan en horizontale vertakkingen vormen. De soort komt in allerlei milieus voor.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen. Het onkruid verwijderen met azijn is niet altijd de beste optie!