Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Zoek dan naar geweld gedroogd fruit. Dit is fruit dat na het drogen gerehydrateerd werd. Door het wellen, krijg je een zachte textuur en een intense smaak. Je kan gedroogd fruit zelf proberen te wellen door het een nacht in een kommetje water te laten liggen.
Pruimen zijn een van de ware zomerse geneugten. Maar als je in een harde, onrijpe pruim bijt, kan dat je mond doen fronsen. Gelukkig is het makkelijk om pruimen te laten rijpen: stop ze gewoon in een papieren zak en bewaar ze op kamertemperatuur . Als ze zacht zijn en zoet ruiken, zijn ze klaar om te eten!
Pruimen zijn namelijk erg gevoelig voor te lage temperaturen en dit verstoort het rijpingsproces. Pruimen die niet meer hoeven te rijpen, kan je gerust een paar dagen in de koelkast leggen. In de diepvries kun je pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren (minimal -18°C).
Ontvel de pruimen: snijd een kruisje aan de bovenkant en leg de pruimen kort (30 seconden) in kokend water. Het velletje laat nu vanzelf los.
De beste manier om pruimen te bewaren is om ze op een fruitschaal te leggen waar ze verder kunnen rijpen. Meestal zijn ze na aankoop ongeveer 5-6 dagen houdbaar. Eenmaal rijp moeten pruimen in de koelkast bewaard worden om ze vers te houden. Ze blijven een paar dagen goed.
Groene pruimenjam :
Omdat zelfs onrijpe pruimen van nature veel vocht bevatten, kunt u ze al smakelijk koken in een beetje suiker.
Hot pack – Voeg pruimen toe aan water of hete siroop en kook 2 minuten. Dek de pan af en laat 20 tot 30 minuten staan. Vul potten met hete pruimen en kookvloeistof of siroop, laat 1/2 inch ruimte over. Raw pack – Vul potten met rauwe pruimen, stevig aandrukken .
Onrijpe pruimen zijn goed voor je omdat ze: Je immuunsysteem helpen versterken. Tekenen van veroudering verminderen. Helpen bij de spijsvertering.
Pruimen zijn overrijp als ze te sappig worden om uit het vuistje op te eten. Verwerk ze dan liever tot confituur of compote of in een zomerzoet dessert.Je kan ook limonade van (rijpe) pruimen maken of pruimenlikeur. Om likeur te maken, was, ontpit en halveer je een kilo pruimen.
Plaats een vel bakpapier in de magnetron. Leg de plakjes fruit ernaast, maar zorg dat er geen stukken overlappen. Stel de kooktijd in op maximaal één minuut en kook dan verder met tussenpozen van 30 seconden tot het fruit volledig is uitgedroogd. Voilà!
De geweekte pruimen, citroensap en kruidnagels toevoegen. De pruimen 10 minuten tegen de kook aanhouden (dus niet koken!).
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Gewelde pruimen zijn een gezondere keuze dan gedroogde pruimen. Deze variant van gedroogde pruimen bevat namelijk wel meer vocht. Toch bevatten ze ook nog steeds veel meer suiker dan verse pruimen. Eet ze dus met mate.
Pruimen wellen
Spoel de pruimen af met koud water. Doe de pruimen in een kom met warm water. Laat ze minstens 1 à 2 uur weken (doordat ze vrij dik zijn hebben ze meer tijd nodig om te weken). Giet de pruimen af en dep het fruit voorzichtig droog.
Aangezien gedroogde pruimen van nature ook redelijk veel suikers bevatten, kun je het beste zo'n 2 tot 3 gedroogde pruimen per dag aanhouden. Op deze manier kan je optimaal profiteren van alle gezonde eigenschappen van de pruimen, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Voor het inblikken van pruimen is geen speciale drukapparatuur nodig; in plaats daarvan kunt u de pruimen rauw verpakken in een waterbadinmaakmachine . Breng een grote pan water aan de kook. Nadat het water kookt, zet u het vuur lager en gebruikt u een tang om uw quart- of pintpotten in het water te plaatsen.
Pruimen invriezen is een handige manier om onbeperkt te genieten van deze zomerse vruchten. Snij ze doormidden en haal de pit eruit. Leg ze op een dienblad met plasticfolie, zet ze in de vriezer en bewaar ze de hele winter. Haal ze vlak voor gebruik uit de vriezer en laat ze langzaam ontdooien.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Laat te harde, maar ook gedeukte exemplaren links liggen, die zullen snel rotten en de rest van het fruit doen bederven. Pruimen zijn enkel lekker als ze helemaal rijp zijn, dan geeft de schil een beetje mee.
U kunt beginnen met het uitdunnen van pruimen in eind mei-begin juni, als de set fruit op pruimenbomen sterk is. Gebruik een smalle puntige snijder, waarbij u de steel aan de boom laat zitten . Begin met het verwijderen van alle pruimen die beschadigd zijn, of kleiner zijn dan de anderen. Verwijder vervolgens enkele pruimen, zodat de overgebleven pruimen een paar centimeter uit elkaar liggen.
Pruimen zijn plukrijp wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden, maar toch stevig zijn. Proef er een om te checken of hij rijp is; een goede pruim smaakt zoet, sappig en mals. Het kan ook zijn dat je met een later soort te maken hebt. Deze pruimen rijpen pas in augustus of september.
Onrijp geplukte pruimen worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen. Iets onrijpe, gebarsten vruchten (door de regen) kunnen geplukt worden om direct te verwerken tot jam. Sommige vruchten hangen zo hoog dat schudden aan de stam nodig is om ze eruit te rossen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pruimen zijn donker verkleurd.Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.