Door te harsen is je strijkstok in staat de snaren te laten vibreren en dus… geluid te laten maken. Als je geen hars op je strijkstok hebt, dan maakt de viool of altviool geen geluid als je met de strijkstok over de snaren strijkt.
Hars is een essentieel element om een goede klank uit je viool te kunnen krijgen. De paardenharen van je strijkstok hebben hars nodig om de snaren te laten trillen. Te veel harsen is ook niet goed. Je zult merken dat het geluid dan schel wordt.
Violisten verkiezen doorgaans lichtere hars, omdat ze geen nood hebben aan strakke grip en een zachtere klank verkiezen. Het omgekeerde geldt voor cellisten (en zeker contrabassisten): die verkiezen meestal donkere hars voor de extra grip op de dikkere, lage snaren.
Normaal gezien heb je een nieuwe harsbeurt nodig elke 4 tot 6 uur. Je zal op de duur zelf aanvoelen wanneer je te weinig hars op je strijkstok hebt. Om een ideale spreiding van je hars te bekomen, kan je eens experimenteren met handige hulpmiddeltjes, zoals de Cecilia rosin spreader.
Er zijn verschillende soorten hars verkrijgbaar voor je strijkstok. Let er op dat je geen oude hars koopt, hars droogt namelijk uit en geeft dan niet meer goed af. Met een blok hars kun je ongeveer 1 jaar doen voordat je een nieuwe dient aan te schaffen. Over het algemeen heb je zachte (donkere) of harde (lichte) hars.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
Wat een goede viool is hangt van een heleboel factoren af. (Het merk, materiaalkeuze, constructie etc.) Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
De strijkstok wordt gemaakt van paardenhaar en een bijzonder sterke Braziliaanse houtsoort, pernambuco, en tegenwoordig steeds vaker van carbon fiber. De haren van de strijkstok worden aan één kant omwonden met sterk garen en dan met was verzegeld.
De viool heeft het hoogste toon bereik van alle snaarinstrumenten. Tot de snaarinstrumenten hoort dus de Viool maar ook de Cello, Contrabas en de Altviool. De klank wordt gemaakt door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).
violistes (meerv.) musicus die een viool bespeelt. De violist speelt op professioneel niveau op de viool. De violist kan als zelfstandig violist werken (en solo optreden) of kan violist zijn bij een band.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Een viool heeft vier snaren, die gestemd zijn op de noten G, D, A en E. De strijkstok is een lange stok van tropisch hardhout gemaakt, met echte paardestaart-haren waarmee je over de snaren heen strijkt.
Algemeen wordt aangenomen dat de viool rond 1550 in Italië ontstond in de vioolbouwcentra Brescia en Cremona. In de middeleeuwen bestonden er veel verschillende snaarinstrumenten. Sommige werden getokkeld, zoals de luit, andere werden gestreken, zoals de vedel en de rebec, een smal peervormig instrument.
Een volwassen viool meet 58,4 cm en weegt zo'n 500 gram, maar er bestaan ook kleinere 'kinder'modellen.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
'Er blijft veel aan de strijkstok hangen' betekent 'lang niet alles komt ten goede aan wie er recht op heeft', 'er zijn tussenpersonen die zich geld toe-eigenen, waardoor lang niet alles terechtkomt op de plaats waar het nodig is'.
Korte beschrijving van het instrument
Sommigen verwarren de contrabas met de iets kleinere cello; het meest opvallende verschil tussen deze twee instrumenten zijn de stemschroeven: ebbenhouten pennen bij de cello, grote metalen mechanieken bij de contrabas.