Slaap voldoende, en in blokken van anderhalf uur (dus bijvoorbeeld 6, 7.5, 9 of 10.5 uur). Slaap is enorm belangrijk, en vaak ervaren studenten zelfs een grotere behoefte om te slapen. Een korte powernap van 10 tot 25 minuten om de twee uur geeft een boost aan je kortetermijngeheugen. Je verwerkt dus beter je leerstof.
Die gedachte lijkt bij pubers wel te dagen, maar op een verkeerde manier, ziet de diëtiste. "Als studenten merken dat ze moe worden, grijpen ze naar energiedrankjes met veel suiker. Maar het effect op de concentratie is maar van heel korte duur. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, maar daalt ook weer net zo hard.
De wetenschap is het er al heel lang over eens: te weinig slaap krijgen en vermoeid zijn heeft negatieve invloed op alle functies van het geheugen. Als je moe bent kun je je niet goed focussen en concentreren. Dit betekent dat je nieuwe kennis of studiestof niet efficiënt tot je kunt nemen.
Mentale vermoeidheid
Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het voor jou ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin en bent soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Wanneer je niet gemotiveerd bent om te gaan studeren, ga je misschien allerlei andere activiteiten bedenken die je ook nog moet doen ( het huishouden, koken etc.). Daarom is het zoeken van een rustige omgeving erg belangrijk. Ga naar een bibliotheek of een studieruimte in de hogeschool of universiteit.
Misschien kijk je teveel naar negatieve zaken die rond je studies hangen. Slechte proffen die je niet helpen, te veel groepswerk of te weinig tijd voor je sociale leven. Denk niet te veel aan deze zaken, aangezien ze je motivatie onderuit halen en je zo nog meer slechte gevoelens geven.
Red Bull geeft snel een energiekick door de hoge concentraties taurine en cafeïne, dit kan je een korte periode alerter maken dan je was en zodoende helpen bij het studeren (je kan je beter concentreren). Echter, het werkt maar voor korte duur en gezond is het niet, zeker niet bij grote en/of langdurige inname.
Cafeïne alleen blijkt de prestaties wel te verbeteren en zorgt voor een snellere reactietijd, wees recent onderzoek aan de universiteit van Tasmanië uit. Een kopje koffie voor het examen lijkt dus niet verkeerd. Hoewel er ook scholieren zijn die hun heil zoeken bij sterkere pepmiddelen.
Cafeïne heeft bij hoeveelheden vergelijkbaar met een à twee kopjes koffie een stimulerend effect op de concentratie en prestatie', zegt Ann Meulemans, deskundige voedingsleer aan de KU Leuven. 'Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid.
Om wakker te blijven is het daarom essentieel om veel te bewegen. Probeer iedere 20 minuten even te wandelen. Zo pas je direct de pomodoro techniek toe en kun je productief studeren.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Bedenk eens wat jou kan aanzetten om iets te doen, ook al is het moeilijk om te doen. Misschien kan je een vriend of een familielid vragen om je motiverende berichten te sturen, of laat die persoon je ter verantwoording roepen… Het kan helpen afspraken te maken met studiegenoten om samen, op afstand, te studeren.
Een muntthee met vers citroensap is erg gezond en kan je de nodige energie geven als je moe bent. Ook een dagelijkse portie vloeibare honing kan wonderen doen: drink 's ochtends een eetlepel vloeibare honing en je kan de dag met energie beginnen.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.