Ingrediënten: Ingrediënten :Suiker, volle MELKPOEDER, cacaoboter, emulgator: raapzaadlecithine, glansmiddel: Arabische gom/schellak, aroma.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
Hoe wordt het in de fabriek gemaakt? Chocolade wordt gemaakt van cacao, melkpoeder en suiker (want cacao is best bitter). Dit mengsel wordt samengeperst tot spaghettislierten, daarna worden de slierten afgekoeld en in kleine stukjes gehakt, net zolang tot ze klein genoeg zijn.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
Letterlijk vertaald betekent hagelslag 'het slaan van hagel' zoals we dat kennen als de hagel bij een pittige onweersbui uit de lucht neerdondert op aarde. Het zou kunnen dat de hagelslag zijn naam ontleend aan het feit dat het vroeger vaak gemaakt werd van (wit) suiker of anijssuikerstrooisel.
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
Anijshagel is een soort broodbeleg dat vooral erg populair is in Nederland, het komt daarbuiten vrijwel niet voor. Anijshagel zijn langwerpige witte granules (zoals vruchtenhagel, breder en korter dan hagelslag), het is gemaakt van suiker en anijs en lijkt wat betreft smaak erg op (gestampte) muisjes en anijsblokjes.
Als u dit leest, zit u waarschijnlijk op uw poep. Dat is in Vlaanderen minder vies dan het voor Nederlanders klinkt, 'poep' is daar het gewone woord voor billen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Chocoladehagelslag werd pas in 1936 bedacht, door chocoladefabrikant Venz. Die werden toen nog 'chocoladehagel' genoemd omdat de naam hagelslag al was gepatenteerd door Venco. Inmiddels is het een soortnaam geworden en is het patent niets meer waard, al zie je op veel verpakkingen nog wel enkel chocoladehagel staan.
De Ruijter is niet zomaar een hagelslag merk, maar een koninklijk merk! In 1985 is het merk namelijk officieel benoemd tot Koninklijke De Ruijter B.V. Jaren eerder was het merk al hofleverancier voor koning Willem III.
De basis van De Ruijter werd in 1860 gelegd in een oude boerderij. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak in de Brinkstraat in Baarn, nadat hij het vak had geleerd bij een beroemde Utrechtse banketbakker. Hier werd hij bekend met de geheimen van de bereiding van "Muisjes®".
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Ingrediënten: suiker, magere cacaopoeder°, cacaoboter°, cacaomassa°, emulgator (lecithine [E322]), glansmiddel (arabische gom [E414]). cacaobestanddelen ten minste 32%.