Een schraper: nadat je de taart globaal hebt ingesmeerd, strijk je botercrème strak met een schraper. Het is belangrijk dat de schraper hoger is dan de taart. Met een schraper kun je veel nauwkeuriger werken dan met een paletmes. Vooral als je begint met taarten afsmeren, is het dus handig om een schraper te gebruiken.
4. Kan ik mijn taart afsmeren met slagroom? Ja, je kunt slagroom gebruiken om je taart af te smeren.
Veel gebruikte vullingen zijn: botercrème, (verstevigde) slagroom met vers fruit, bavaroise in verschillende smaken of frosting. We hebben ook verschillende smaakstoffen, geconcentreerde en natuurlijke smaakstoffen, die het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother.Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit.
Het is de bedoeling dat je 2 lagen vulling in de taart krijgt. Dus dan snijd je met de taart 2x op verschillende hoogte door de taart. Zorg ervoor dat de lagen goed op elkaar blijven zodat je het weer recht op elkaar kan stapelen bij het vullen. Zo krijg je een strakke en rechte taart.
Verkeerde temperatuur of ovenstand (of te lang bakken)
Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent. Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt.
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
Taart bewaren (gedecoreerd met crème of fondant)
Een taart van biscuit en helemaal gedecoreerd met crème of fondant is tot 2-3 dagen lekker als je hem in de koelkast bewaard.
Een drum is erg stevig en zorgt ervoor dat de taart goed en recht blijft staan. Je kunt ook een beetje botercrème onder de taart smeren zodat de taart vast plakt aan de drum en het niet snel zal verschuiven.
Maizena als bindmiddel
te gebruiken, is als bindmiddel. Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt. Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water.
Het is daarom het beste om je taart af te smeren met een dunne laag botercrème en deze een uur in de koelkast te zetten voordat je hem bekleedt met fondant. De botercrème zal dan hard worden en een mooie strakke ondergrond vormen voor je fondant.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
We raden het niet aan om de crème te gebruiken voor het afsmeren van een taart die je nog wil bekleden met fondant of marsepein. Doordat je water en/of melk aan de mix moet toevoegen bestaat de slagroom dus uit vocht. Daardoor zal fondant of marsepein gaan “smelten”.
Wanneer je een taart met witte fondant wilt bekleden, kun je de taart het beste met een flinke laag botercrème insmeren. Anders bestaat de kans dat door het witte fondant nog een beetje cake doorschemert.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Dan raden we aan om een klein beetje eetbare lijm op het koekje te doen en daarboven op fondant. Wil je op dat laagje fondant een figuurtje of letters van fondant aanbrengen? Dan kun je dat ook het beste met eetbare lijm doen.
Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen.
Om slagroom te verstevigen kan ook een kleine hoeveelheid zetmeel, melkpoeder of puddingpoeder aan de room worden toegevoegd. Ook is het mogelijk het vetgehalte van de room te verhogen door mascarpone toe te voegen, hierdoor zal de slagroom ook steviger worden.
Zet de tweede taart inclusief taartkarton op de onderste taart. Eventueel kan je er een beetje botercrème tussen doen om te voorkomen dat de taarten gaan schuiven.
2. Wat is het verschil tussen fondant en rolfondant? Rolfondant bevat in tegenstelling tot fondant zetmeel en/of verdikkingsmiddel waardoor het steviger blijft en beter te bewerken is. Fondant (zonder zetmeel en of verdikkingsmiddel) is zachter en soepeler maar moeilijker te bewerken.
Doorgaans zijn het biscuittaarten die worden afgesmeerd. Deze taarten worden afgesmeerd met een crème. Als crème kun je botercrème of crème chantilly gebruiken. Botercrème is onder andere gemaakt van boter, waardoor die wat vetter en wat geler van kleur is dan crème chantilly.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.