Een ooievaarsnest bestaat uit een houten paal met schoren en daarop een nest van in elkaar gevlochten wilgen- of essentenen. Een paal van 5 meter boven de grond is al voldoende wanneer de ooievaars een goede aan- en afvlieg route hebben. Voeg daar 1 meter aan toe voor in de grond, dan is een paal van 6 meter genoeg.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels, zoals daken en speciaal geplaatste wagenwielen. In Nijetrijne zitten ze op een paalnest. Maar de ooievaar broedt ook in zelfgemaakte nesten in bomen.
Leefgebied. Extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Voor een broedplek maakt de ooievaar gebruik van kunstmatige nestgelegenheden op daken en wagenwielen, maar hij broedt ook in zelfgemaakte nesten in bomen.
De zwarte ooievaar is een vrij zeldzame verschijning in ons land maar de laatste jaren worden ze steeds vaker gezien, soms zelfs in groepsverband. De best plaatsen om een zwarte ooievaar waar te nemen bevinden zich langs de gekende Vlaamse trekroutes, vaak langs rivieren dus.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Een ooievaarsnest bestaat uit een houten paal met schoren en daarop een nest van in elkaar gevlochten wilgen- of essentenen. Een paal van 5 meter boven de grond is al voldoende wanneer de ooievaars een goede aan- en afvlieg route hebben. Voeg daar 1 meter aan toe voor in de grond, dan is een paal van 6 meter genoeg.
Een vrouwtje heeft 1 legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren, meestal in april. Na ongeveer een maand komen de eieren uit. Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw. Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.
Ooievaars poepen bewust over hun poten. De dunne ontlasting verdampt en dat onttrekt warmte aan de poten. Bovendien worden de poten op deze manier gewit, wat ook weer de warmte van de zon een beetje buiten houdt.
Ooievaars eten voornamelijk regenwormen, dit vormt het stapelvoedsel. Daarnaast zullen ooievaars allerlei andere dierlijke prooien pakken die niet te moeilijk te bemachtigen zijn. Een ooievaar foerageert traag. Hij stapt door het weiland en raapt als het ware de prooien op.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
OSS/MACHAREN - Wie veel fietst en wandelt in het buitengebied ziet nu opvallend veel ooievaars in het weiland zitten. Soms scholen ze samen in groepen van wel tachtig vogels, zoals dezer dagen in de polders rond Megen, Haren, Macharen tot aan Teeffelen, maar ook aan de rand van Oss.
Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen. Alles bij elkaar zo'n 100 dagen ... In de eerste helft van augustus gaan de jongen op trek.
De ooievaar is van nature een trekvogel. Hun hoofdvoedsel, regenwormen en insecten, is hier in België in de winter niet aanwezig, dus trekken ze in de late zomer naar Afrika. Een enkele blijft hier om te overwinteren, meestal gaat het dan om projectvogels die (nog) geen trekdrang ontwikkelden.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
Vroeger, als er een kind werd geboren, dan wilden men graag kenbaar maken in het dorp dat het verwachte kind was geboren. Vooral vanuit buurtverenigingen, families of vriendengroepen werd dan een ooievaar geschilderd op hout en in de tuin geplaatst bij de kersverse ouders.
De roodborst is het symbool voor hoop, zoals de duif dat is voor vrede. Hij staat in positieve zin voor verandering en groei, ontwikkeling van wilskracht, creativiteit, objectiviteit, liefde en mededogen, de kracht van de stem, passie, gids naar de magie van het leven, vertrouwen en hartstocht.
Vanaf februari komen ze weer in ons land aan. Maar een deel van de vogels die hier broeden, brengt hier ook de winter door. De reden van de vogeltrek is dat ons voedselaanbod in de winter aan de magere kant is. Ooievaars eten vooral regenwormen maar ook slakken, insecten en soms muizen en mollen.
'Ze eten hun jongen op, omdat het efficiënt is en het stilt ook hun honger, waardoor ze energie genoeg hebben om voedsel te zoeken voor hun twee levende jongen.
Ooievaars maken nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is. Des te luidruchtiger is het klepperen met de snavel. Dat maakt pas indruk! Vogels produceren geluiden niet met hun stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx.
Ooievaars klapperen met hun bek om vrouwtjes te lokken en andere ooievaars op een afstand te houden van hun nestplaats. Deze ooievaar klapperde mooi tegen de zon in wat een erg mooi avondbeeld opleverde. De foto werd gemaakt in Belgisch Limburg.