Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. De hengstigheid duurt zo'n vijf dagen, en wordt gevolgd door de eisprong. Deze 'laatste fase' van de hengstigheid is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden. Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig. De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden.
Symptomen hengstigheid
De ene merrie heeft meer last dan de andere van de hengstigheid. Sommige merries zijn lusteloos of prikkelbaar en plassen overmatig veel. Ook kan het gebeuren dat ze minder eetlust hebben. Anderen worden juist heel dartel en speels en vertonen plakkerig gedrag naar andere paarden.
De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen. In deze periode groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Als een merrie een veulentje heeft gekregen, wordt ze normaal gesproken 7-12 dagen na het veulenen weer hengstig.
Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Ook in de wei kan een hengstige merrie wat typisch reageren in de omgang met andere paarden. Ze kan agressief gedrag vertonen of juist heel plakkerig zijn. Ze kan ook opeens erg dartel en speels en worden in de wei. Al deze kenmerken kunnen individueel sterk verschillen en zijn in een bepaalde mate 'normaal'.
Dit geluid is een manier om een ander paard te begroeten. Dit geluid wordt gebruikt als een hengst een merrie nadert.
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
Reacties. Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig.
De beste tijd om een merrie te dekken of insemineren is vanaf eind april tot en met juli In deze periode is de vruchtbaarheid het grootst. De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen. Zodra de cyclus bij de merrie regelmatig is kan met dekken of insemineren worden begonnen.
Merries worden om de drie tot vier weken hengstig. De laatste twee dagen van de hengstigheid is de merrie het meest vruchtbaar, omdat dan de eisprong plaatsvindt.
Regumate, dat het synthetische progesteron altrenogest bevat, is een medicament dat breed wordt gebruikt bij sportmerries om hun oestrogeencyclus en bijbehorend merrie-gedrag te onderdrukken. Het is sinds 2003 toegestaan voor merries door de FEI.
De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden.
Zet ze vast of apart tijdens het voeren van krachtvoer of suikerrijke voeding (zoals wortelen/appels). - Er is contact mogelijk. Zorg dat paarden die met elkaar loslopen, elkaar ook kunnen zien, en dat paarden met hechte vriendschappen naast elkaar op stal staan zodat ze contact kunnen houden.
Neem de tijd om je paard te laten wennen aan de locatie en aan de nieuwe paarden. Het wennen aan een nieuwe locatie en nieuwe paarden kan makkelijk drie tot negen maanden duren!
Schouwen. Door een merrie in contact te brengen met een hengst kunt u 'testen' of ze echt hengstig is. Dit noemen ze 'schouwen'. Meestal gebeurt dit schouwen aan de hand, de hengst en merrie mogen elkaar besnuffelen en wanneer de merrie duidelijk ontvankelijk is voor de hengst is ze echt hengstig.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Een merrie is ongeveer 11 maanden zwanger, oftewel 335 dagen. Wanneer je wilt uitrekenen wanneer je merrie een veulen krijgt, tel je dus eigenlijk gewoon 335 dagen bij de dekdatum op. Meestal bevalt een merrie niet op de exacte dag waarop ze uitgerekend is, maar vaak zit dit wel rondom de plus of min 10 dagen hiervan.