De ziekte van Dupuytren ontstaat door het toenemen van bindweefsel onder de huid. Dit geeft strengen en knobbels. Deze strengen kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De strengen kunnen samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed zijn te strekken.
De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Wel is er een genetische factor. Dit wil zeggen dat als een persoon de ziekte van Dupuytren heeft, er meer kans is dat een familielid ook deze aandoening krijgt, dan wanneer de aandoening niet in de familie voorkomt.
Behandeling Dupuytren
Deze aandoening is goedaardig en kan vanzelf overgaan. Wanneer er echter belemmeringen ontstaan in het bewegen of tijdens het dagelijks leven en uitvoeren van handelingen, is het raadzaam iets aan de klachten te doen. Het is belangrijk de handen zo beweeglijk en functioneel mogelijk te houden.
Dupuytren in de hand is in eerste instantie onschuldig, er is dan vaak sprake van een knobbeltje, of een lichte verharding zonder dat dit gepaard gaat met pijn en/of ontstekingen. De knobbels worden langzaam onderhuidse strengen. Dit proces kan enkele maanden tot enkele jaren duren.
De ziekte van Dupuytren is nog steeds niet goed door middel van geneesmiddelen te genezen of te beïnvloeden. Ook injecties met diverse middelen in de hand zijn onvoldoende effectief gebleken. De enige effectieve behandeling bestaat uit het verwijderen van de strengen en de knobbels door middel van een operatie.
Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet.
De herstelperiode van de operatie is 4-8 weken en de uitwerking kan tot een jaar duren. Het is geen garantie dat de vingers weer volledig kunnen strekken. Er wordt een gipsverband aangelegd, met eventueel een drain. Binnen een paar Page 3 3 dagen wordt u gezien door de revalidatiearts.
Het is niet bewezen dat Dupuytren een erfelijke ziekte is. Wel kunnen omgevingsfactoren (bijvoorbeeld roken en overmatig alcoholgebruik), andere ziektes (bijvoorbeeld diabetes mellitus en epilepsie) en een eerder handtrauma de ziekte ''aanzetten''. De ziekte van Dupuytren komt meer voor bij mannen.
Het eerste teken van de ziekte van Dupuytren is een klein knobbeltje of kuiltje in de handpalm, vlakbij de handlijn aan de basis van de ringvinger en de pink. Geleidelijk aan kan zich een streng gaan ontwikkelen tussen de palm en de vingers.
Hoe vaak komt het voor? Ze denken dat ongeveer 4 op de 100 mensen de ziekte van Dupuytren hebben Meer mannen dan vrouwen hebben de aandoening.
Omdat de ziekte van Dupuytren altijd terug komt, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden. De Triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt.
Oorzaak: Bij de “contractuur van Dupuytren” trekken de vingers krom door het verkorten en verdikken van een bindweefselstreng tussen de peesscheden en de huid van de vingers. Deze aandoening treedt het meest op bij de pink en ringvinger maar de andere vingers kunnen ook aangedaan zijn.
De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiershand genoemd) is een aandoening van het bindweefsel. Bindweefsel is overal in het lichaam aanwezig. Het zorgt ervoor dat allerlei structuren – zoals botten en pezen – op de juiste plaats worden gehouden.
Wat is de oorzaak van verstijfd of verkleefd bindweefsel? Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.
De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening waarbij uw vingers krom kunnen gaan staan.
Bewegen en oefenen is goed tegen uw klachten. Oefen minder lang of zet minder kracht, als u na bewegen meer pijn heeft. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken. Tijdens bewegingen die veel pijn doen kan een spalk tijdelijk steun geven.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van echografie.
Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet.
Een ganglion in de hand of pols ontstaat door een overmatige vochtproductie. Er is bijna nooit een aanwijsbare oorzaak voor deze vochtproductie. Er kan sprake zijn van overbelasting of een plaatselijke irritatie van het gewricht of de peesschede. Daarnaast kan er sprake zijn van slijtage van het gewricht.
Meestal moet u een Levame-spalk dragen die moet aangelegd worden zonder spanning en met de vinger(s) recht. U mag uw vingers niet stretchen of overstrekken. U draagt de spalk 's nachts gedurende 8 weken.
Het woord is afkomstig uit het Grieks (camptos = krom en dactylos = vinger). Het is een aangeboren aandoening aan één of meerdere vingers, waarbij de vinger in buigstand staat en niet goed gestrekt kan worden in het middelste kootje. De aandoening komt het vaakst voor in de pink, maar soms doet de ringvinger ook mee.
De oppervlakkige pees zit vast aan de handpalmzijde van het middelste vingerkootje en buigt het basisgewricht en het middengewricht van de vinger. De diepe pees zit vast aan het eindkootje van de vinger en buigt alle drie de gewrichten van de vinger. Pezen worden in de vinger omgeven door een buigpeeskoker.
Het Martini Ziekenhuis heeft onlangs het exclusieve predicaat 'Hand Trauma and Replantation Center' gekregen van de FESSH, dat is de Europese Handchirurgie Vereniging.
Na de lokale verdoving maakt de handspecialist een kleine snede in de handpalm, zoekt de peesschede op en snijdt deze in. Op die manier wordt de pees vrij gelegd zodat buigpezen weer ruimte krijgen zich vrij te bewegen. Na de ingreep krijgt u een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Het syndroom van Ledderhose (plantaire bromatose) is een aandoening waarbij in de bindweefselplaat onder de voet (fascia plantaris) verhardingen optreden. De aandoening kan klachten geven van pijn en/of een knobbel in de voetzool, wat kan leiden tot problemen met het lopen.