Om van je kat een echte schootkat te maken is het dus belangrijk dat hij al van jongs af aan met mensen in contact is gekomen. Vooral de eerste weken en maanden van zijn leven zijn het belangrijkste. Dit is de socialisatieperiode waarin de kat aan alles uit zijn omgeving went, ook aan knuffelen met mensen.
Begin dan voorzichtig met het aaien van de kat. Aai de kat over de rug en schouders. Over het algemeen houden katten er ook van om aan hun kin of hals gekrabbeld te worden, vooral als ze een halsband dragen. Groei ze niet tegen de haargroeirichting in, daar houden ze niet van.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Geef je kat een beloning wanneer hij op je schoot zit. Overweeg om kattengras of een andere beloning of geur die je kat lekker vindt in je zakken te stoppen. Aai je kat op zo'n manier dat hij het fijn vindt om op je schoot te gaan zitten. Herhaal zinnen als `lieve kat` als je kat op je schoot zit.
Heeft je kat niet altijd behoefte aan knuffels en aaien over zijn bolletje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet op je knuffels zit te wachten, maar dat je hem op de verkeerde manier benadert waardoor hij zich bedreigd voelt.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Stress kan bijvoorbeeld optreden als er te veel katten of andere huisgenoten in het gezin of territorium komen. Ook te weinig kattenbakken, te weinig schuilplekken en verveling kunnen leiden tot stress bij de kat.
Helaas kun je een kat niet dwingen om het leuk te vinden om opgetild te worden. Katten zijn eigenzinnige dieren, die echt zelf bepalen wanneer ze aandacht van je willen (als ze eten of iets anders lekkers van je willen bijvoorbeeld).
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Hij drukt zijn harige kopje tegen je aan en zijn wangetjes wrijven langs je heen, waardoor hij zijn geur op jou achterlaat. Hij laat jou weten dat hij je leuk vindt en dat je van hem bent! Wanneer je kat op zijn rug gaat liggen en zijn buikje blootstelt aan jou, is dat een teken dat hij je vertrouwt.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Bijten bij pijn
Als je kat je meteen bijt – of een bijtbeweging naar je hand maakt – op het moment dat jij hem op een bepaalde plek aanraakt, dan heeft je kat daar hoogstwaarschijnlijk pijn. En dat is natuurlijk nooit een goed teken! Ga dan meteen met je kat naar de dierenarts en laat hem goed onderzoeken.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.