Nee, je kan jouw maag niet laten krimpen. Uit onderzoek blijkt dat elke volwassen mens, ongeacht hoeveel ze wegen, ongeveer een even grote maag heeft. Iemand die 60 kg weegt zal dus ongeveer een even grote maag hebben dan iemand die 130 kg weegt.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Je maag kan niet krimpen. Dat orgaan blijft altijd even groot. Wel wen je door minder te eten en door minder vaak te eten je lichaam eraan dat er minder voedsel binnenkomt. Je spijsvertering staat dan niet de hele tijd aan.
Door het eten van kleinere porties kan het zijn dat je in het begin hongeriger bent dan normaal. Dit komt doordat je maag nog niet gewend is aan de kleinere hoeveelheid voedsel en je lichaam nog geen signaal heeft gegeven dat het voldoende heeft gehad. Dit proces van wennen aan minder eten duurt ongeveer twee weken.
Om ongeveer een halve kilo per week te verliezen (een gezond doel), moet je 500 calorieën minder eten per dag. Met andere woorden: trek 500 calorieën af van het getal dat je hierboven net vond. Toch kan je zo'n calorietekort niet alleen bereiken met minder te eten, ook beweging kan je daarbij helpen.
Gastric Bypass is een veelvoorkomende operatie voor gewichtsverlies en is veilig en efficiënt. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 2 uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Met deze operatie wordt het volume van de maag verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, tot een volume van 15 tot 25 ml.
Een maagverkleining is een effectief middel tegen ernstig overgewicht, maar kent veel risico's. Je moet dan ook aan strenge criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n operatie. Het is geen magische oplossing: je moet goed op je voeding blijven letten en voldoende bewegen.
Een opgeblazen gevoel. Opboeren en/of oprispingen. Snel een vol gevoel hebben (snelle verzadiging). Brandend maagzuur; door het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm kun je last krijgen van oprispingen en een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Bij een luie maag trekt de maagspier te weinig of te onregelmatig samen. Het voedsel wordt hierdoor niet goed fijngemalen en blijft langer in de maag dan normaal. Soms blijft de voeding wel vijf uur of langer in de maag in plaats van drie uur. Bij veel mensen is de oorzaak van een luie maag niet bekend.
Als je een maagverkleining wilt laten uitvoeren, is één van die criteria dat je een BMI moet hebben van 40 of hoger. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor mensen met een BMI van 35 of hoger die daarbij extra aandoeningen hebben waardoor een maagverkleining noodzakelijk is.
De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Tevens kunt u last krijgen van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt veelal door het langdurig stilliggen in een vaak ongebruikelijke houding tijdens de operatie.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
In 2008 kregen 350 mensen een maagverkleining, in 2015 waren het er al 7543. Dit jaar zullen naar schatting 10 tot 12.000 mensen een maagverkleining ondergaan. Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties.
Bij ongeveer tien procent van alle maagoperaties doen zich complicaties voor. In slechts drie tot vijf procent is er sprake van ernstige complicaties. In 0.5 procent is het overlijden van de patiënt het gevolg.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Je bent aangekomen in spieren waardoor je niet afvalt
Spieren hebben een grotere dichtheid dan vet. Je lichaam ziet er met meer spieren en minder vet dan wellicht slanker uit, het kan best zijn dat het op de weegschaal lijkt alsof je niet bent afgevallen.
Ga niet minder eten dan de aanbevolen energiebeperking van 1500 kcal voor vrouwen of 1800 kcal voor mannen. Daarnaast is het belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen.
Eet je weinig, maar blijf je toch gewicht stabiel? Dan is er zeker geen sprake van een vertraagde stofwisseling. Niet afvallen door te weinig eten is fysiologisch gezien dus onmogelijk. Er is namelijk een minimale hoeveelheid aan energie nodig, om te kunnen blijven functioneren.