Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen. Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren.
Beter is het dus om mineralen toe te voegen door middel van GH+ – Het helpt bij uw vijver algenvrij maken. Op deze manier brengt u de GH waarde in de vijver snel en effectief op gang. Op die manier kan een vijver algenvrij maken dus veel sneller verlopen.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Om de (biologische) filter goed te laten werken voeg je jaarlijks in het voorjaar nieuwe bacteriën toe. Ook bij bestaande vijvers is het nooit te laat om tegelijk (extra) vijversubstraat uit te strooien. Deze extra boost in het voorjaar is nodig om de zuurstofplanten nieuwe scheuten te doen vormen.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
1. Aquarium schoonmaken: gebruik geen zeep. Gebruik geen schoonmaakproducten met wasmiddelen want hier zitten giftige stoffen voor vissen in. Wanneer er restjes van zeep, afwasmiddel of andere schoonmaakproducten achterblijven, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je vissen.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Aangeraden hoeveelheid: 5-10 stuks zoetwatermossel per m3, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Zoetwatermosselen kunnen los in de vijver, ze zijn in staat zichzelf te verplaatsen naar de beste plek in uw vijver, vaak zal dit in de buurt van de inlaat van uw filter zijn.
Tijdens de zomermaanden is de aangeraden hoeveelheid 2,5% van het lichaamsgewicht. Gedurende de koudere maanden blijf je best onder die 2,5%. Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer.
Groene algen doden met chloor. Gebruik chloor om algen te doden. Als je zwembadwater groen is of zichtbaar algen bevat, zit er niet genoeg chloor in het water. De meest effectieve manier om bestaande algen te doden en je zwembad schoon te maken is het water een schokbehandeling geven met een hoge dosis chloor.
Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.
Biotex. De enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groenen aanslag. Je kunt de biotex verdunnen met wat lauw water dit over het terras gieten. Ga dit vervolgens te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras.
Pas zes weken nadat je de vijver hebt gevuld met water, kun je vissen erin laten. Wees vooral geduldig: als je de vissen er te vroeg in laat, eten ze te veel watervlooien op, die dan geen kans krijgen zich te vermeerderen.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Bacteriën toevoegen bij opstart van vijver
Je voegt de organismen toe aan het vijverwater en in de filter. De bacteriën hebben namelijk de eigenschap om zich vast te zetten tegen de wand, waar ze minder werk kunnen verrichten dan in de filter. Om die reden voeg je ook bacteriën toe aan de filter zelf.